00000

Helst ska havskräftorna vara råa, men det går också med kokta, som är lättare att få tag i. Att grilla redan kokta går snabbare än att grilla råa.

För 6 person(er)

Ingredienser

18 havskräftor, råa eller kokta
30 sparrisar, späda gröna
2 msk olivolja
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar, nymald

Skaldjursfond:

1 msk olivolja
18 skal av havskräftorna
5 schalottenlökar
1 fänkål, liten och färsk
6 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
0,5 g saffran

Skaldjursvinägrett:

1 msk olivolja
1 msk champagnevinäger, eller vitvinsvinäger
4 msk skaldjursfond, reducerad
1 krm salt, om havskräftorna är råa

Sallad:

, friséesallad och mangoldskott

1. Skala havskräftorna, lägg de skalade stjärtarna i kylen så länge. Skär bort huvudena och fräs resten av skalen i olja i en kastrull tillsammans med skalad och hackad lök, ansad och delad fänkål och delade vitlöksklyftor (behöver ej skalas). Rör om och fräs ett par minuter.
2. Tillsätt tomatpuré, rör om och låt det fräsa någon minut innan saffran tillsätts och så mycket vatten slås på att det precis bara täcker skal och grönsaker.
3. Låt koka upp under omrörning och sedan koka högst 20 minuter. Sila och koka ner fonden tills 1 dl återstår.
4. Skala sparrisen längst ner på stjälkarna. Pensla sparrisen runt om med lite olivolja och grilla hastigt i het panna. Salta och peppra. Grilla också havskräftstjärtarna 1 minut på varje sida om de är råa, 1/2 minut om de köps kokta. Några korn salt behövs också på de råa stjärtarna.
5. Servera med sallad och mangoldskott. Blanda och droppa på skaldjursvinägrett.