Grillade fiskspett med rostad paprikasås

Allt om Mat

Paprikasås

  • 4 paprikor - röda
  • 1 msk olivolja
  • 50 g pinjenötter
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk tabasco
  • 1 msk citron - pressad

Fiskspett

  • 12 grillspett - av trä
  • 300 g laxfilé - skinn- och benfri
  • 300 g gös - eller havsabborre
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk citronpeppar

Tillbehör

  • 1 pkt ris - kokt, gärna vildrisblandning
  • 1 citron

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250° grill. Symbolen på ugnen brukar vara en vågig rand i rutans tak. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt. Skölj och dela paprikorna. Skär loss stjälken och ta bort kärnor och de ljusa tjocka hinnorna. Lägg halvorna med snittytan nedåt. Pensla med olivolja. Ställ in plåten högt upp i ugnen och grilla paprikorna ca 5 minuter tills de är svarta och bubbliga. Ta ut plåten och låt paprikorna svalna.

  2. Förbered fiskspetten. Lägg träspetten i vatten för att de inte ska brinna upp på grillen. Skär fiskfiléerna i jämnstora bitar, ca 1 1/2 cm. Fiskfiléerna är inte helt jämntjocka och för att bitarna ska bli färdiga samtidigt kan de tunnare delarna vikas dubbla. Packa dem inte för hårt, lämna en bit tom i båda ändarna av spetten så att du kan lyfta dem. Anna trär upp varannan lax och varannan gös, ungefär sex bitar på varje spett.

  3. När paprikorna har svalnat så att du kan ta i dem drar du bort det tunna skalet med hjälp av en skalkniv (en liten kniv). Lägg de skalade paprikadelarna i en skål.

  4. Blanda ner pinjenötter och kör med en stavmixer till en slät ganska tjock sås. Smaksätt med salt, tabasco och pressad citron.

  5. Pensla fiskspetten runt om med olivolja och strö på citronpeppar. Grilla dem i het grillpanna ca 1 minut på varje sida. Om du använder en utegrill – grilla inte alltför nära glöden och helst på ett tätt galler.

  6. Servera med paprikasås och kokt ris. En extra citronklyfta är gott till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!