Grillad vitlökskrabba

00000

Vi har använt vanlig krabba som är lite lättare att hitta än den långbenta kungskrabban. Kungskrabban är betydligt dyrare, ca 600 kr kilot.

För 4 personer

Ingredienser

2 krabba, medelstora
6 vitlöksklyfta
2 grön spansk pepparfrukt
5 svartpepparkorn
2 tsk limesaft, pressad
0,5 tsk salt

20 min

Grillad vitlökskrabba – gör så här:

  1. Halvera krabban och lyft bort skalet. Skala vitlöksklyftorna. Kärna ur pepparfrukterna och skär dem i mindre bitar.
  2. Stöt svartpeppar i mortel. Tillsätt vitlök och pepparfrukten och stöt 5–10 min till en slät röra. Tillsätt lime och salt. Bred smeten på krabbköttet.
  3. Grilla krabban på utegrill eller i ugnen ca 5 min. Servera med syrlig tomatVi har använt vanlig krabba som är lite lättare att hitta än den långbenta kungskrabban. Kungskrabban är betydligt dyrare, ca 600 kr kilot.sallad, kokosris och chapati.

Att dricka till krabban

Schneider Weisse Mein Grünes Tap 4 (1507) Tyskland, 24:70 (50 cl). Ekologiskt veteöl med fin fräschör, här finns toner av bröd, honung och en lätt krydda. 

Kung Fu Girl Riesling 2014 (2690) USA, 129 kr.

Vitt vin med drag av mandariner, frisk lime och en lätt druvsötma i eftersmaken. 

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei 0,4 % (1922) Tyskland, 13:90 (50 cl). 
Alkoholfritt veteöl, kryddigt, piggt och fräscht med mild beska. 

Skaldjursviner

De klassiska skaldjursvinerna är torra, vita, friska och eleganta; viner som ackompanjerar och lyfter fram skaldjurens sublima smaker. Hummer och krabba har en liten söt ton, och då kan ett vitt vin med lätt druvsötma, gärna tysk riesling av bättre kvalitet, vara en fin följeslagare. Är skaldjuren tillagade, till exempel grillade, kan man välja ett vin med lätt fatlagring. Det gäller också om skaldjuren serveras med smakrika tillbehör. Men vinet ska inte vara alltför fatkryddigt; ledorden ska vara elegans och balans.