Grillad vildsvinskarré med bbq-sås, coleslaw och grillad potatis

Grillad vildsvinskarré med bbq-sås, coleslaw och grillad potatis är en festlig grillrätt. Hittar du inte vildsvinskarré går det självklart bra med fläskkarré. Den enbärskryddade coleslawen passar bra till och förstärker viltsmaken på rätten.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1,2 kg vildsvinskarré
  • 6 vitlöksklyftor
  • 8 kvistar rosmarin
  • 2 dl rött vin
  • 1 dl olivolja - eller rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald

Peppar-bbqsås

  • 4 kvisttomater
  • 0,5 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 0,5 dl muscovadosocker - mörkt
  • 0,5 dl sirap - mörk
  • 3 msk vatten
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk soja - kinesisk
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 2 krm vitpeppar - nymald

Enbärskryddad coleslaw

  • 600 g rödkål
  • 4 salladslökar
  • 2 äpplen
  • 15 enbär
  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 tsk honung - flytande
  • 1 msk timjan - hackad
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Grillad potatis, äpple och salladslök med rosmarin

  • 1,2 kg delikatesspotatis - kokt
  • 1,5 dl olivolja - eller rapsolja
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 4 äpplen
  • 1 knippa salladslök
  • 8 kvistar rosmarin

Gör så här

  1. Skär karrén i skivor. Skala och grovhacka vitlöken. Hacka rosmarinen. Blanda vin och olja och tillsätt vitlök och rosmarin. Lägg karréskivorna i marinaden och låt marinera i kylen ca 2 timmar.

  2. Peppar-bbqsås: Tärna tomaterna. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Lägg alla ingredienserna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda utan lock ca 10 min. Rör om då och då så att den inte bränner fast i botten.

  3. Mixa såsen slät med mixerstav. Vill du ha en helt slät sås så kan den passeras genom en sil. Låt såsen kallna.

  4. Coleslaw: Finstrimla kålen, gärna på mandolin. Ansa och strimla salladslöken. Kärna ur och skär äpplena i små bitar. Finhacka enbären. Blanda kål, lök, äpple och enbär med majonnäs, crème fraiche, honung och timjan. Krydda med salt och peppar.

  5. Potatis: Halvera potatisen eller skär stora potatisar i klyftor. Pensla snittytorna med lite av oljan och lägg dem på grillen tills de fått färg. Krydda potatisen med salt och peppar.

  6. Halvera äpplena och pensla dem med olja. Grilla äpplena på båda sidor.

  7. Ansa salladslöken och lägg den och rosmarinen på grillen. Grilla tills de fått fin färg. Lägg potatis, äpple, salladslök och rosmarin på ett fat.

  8. Ta köttet ur marinaden och låt det rinna av. Grilla köttet på båda sidor tills det är genomstekt och har fin färg. Krydda med salt och peppar.

  9. Servera det nygrillade köttet med tillbehören.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!