Grillad torskrygg och romansallad med rissallad och örtmajonnäs
Ingredienser
- 4 bitar torskrygg - à 200 g, färsk eller fryst
- 1 l vatten
- 2 msk salt
- 1 krm vitpeppar - nymald
- 1 huvud romansallad
- 2 citroner
- 1 msk olivolja
Basilikamajonnäs
- 2 äggulor
- 1 msk dijonsenap
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 3 dl rapsolja
- 0,5 kruka basilika
- 1 krm salt
- 0,25 krm svartpeppar - nymald
Rissallad
- 3 dl basmatiris
- 6 dl vatten
- 1 tsk salt
- 250 g gröna ärter - frysta
- 1 knippe rädisor
- 0,5 kruka gräslök
Gör så här
-
Blanda vatten och salt tills saltet lösts upp. Häll lagen över fisken. Låt stå i kylen ca 12 timmar.
-
Basilikamajonnäs: Blanda äggulor, senap och vinäger. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning, först droppvis och där-efter i en tjockare stråle. Finhacka basilikan och rör ner i majonnäsen. Krydda med salt och peppar.
-
Rissallad: Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Låt ärterna koka med när ca 5 min återstår av tillagningstiden. Låt svalna något.
-
Ansa och skär rädisorna i tunna skivor, gärna på mandolin. Lägg dem gärna i iskallt vatten några minuter så blir de extra krispiga. Strimla gräslöken. Blanda ris och ärter med rädisor och gräslök.
-
Skär romansalladen i klyftor. Skölj citronerna i ljummet vatten. Halvera dem. Pensla sallad och citron med olja.
-
Grilla fisken ca 3 min på varje sida. Grilla sallad och citronhalvor vid sidan om.
-
Servera fisken med rissallad, grillad sallad, citron och basilikamajonnäs.