00000

Grillad tonfisk- och grönsakssallad med sojabönshummus och sesamfrön är en lyxig sallad. Grilla tonfisken ca 1 minut på varje sida, då får den en rå kärna. Låt den vila ca 5 minuter för bästa resultat.  

För 4 personer:

Ingredienser

2 skivor tonfisk, à 200 g, MSC-märkt
2 morötter
1 + 3 msk rapsolja
1 msk fisksås, asiatisk
0,5 msk sesamolja
1 tsk rårörsocker
1 aubergine
1 zucchini
1 + 1 tsk salt
2 krm chiliflakes
2 msk sesamfrön
1 romansallad

Hummus:

150 g sojabönor, frysta
1 vitlöksklyfta, liten
2 msk rapsolja
1,5 msk tahini, (sesampasta)
1 msk citron, pressad
2 krm salt

Garnering:

koriander

40 minuter + 30 minuter marinering

Grillad tonfisk- och grönsakssallad med sojabönshummus och sesamfrön  – gör så här:

  1. Skala och skär morötterna i tunna strimlor. Blanda dem med 1 msk olja, fisksås, sesamolja och socker. Låt marinera i rumstemperatur ca 30 min.
  2. Hummus: Tina sojabönorna enligt anvisning på förpackningen. Skala vitlöken. Mixa bönor, vitlök, olja, tahini och citron med mixerstav. Krydda med salt.
  3. Ansa och skär aubergine och zucchini i skivor. Pensla tonfisk och grönsaker med 3 msk olja. Krydda grönsakerna med 1 tsk salt och fisken med 1 tsk salt och chiliflakes.
  4. Grilla grönsakerna på utegrill eller i grillpanna ca 3 min på varje sida. Grilla fisken ca 1 minut på varje sida. Låt fisken vila på en skärbräda ca 5 min innan den skärs i sneda skivor.
  5. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de fått fin färg.
  6. Sära på salladsbladen och lägg dem på ett stort fat eller på tallrikar. Lägg fisk, grillade grönsaker och morötter i grupper på salladen. Häll över marinaden från morötterna. Strö över sesamfrön och toppa med koriander. Servera med sojabönshummus.