44444

Grillad tonfisk med tomater, oliver, bönor, persilja och vitlök har rena, enkla smaker, precis som vid Medelhavet. Satsa endast på råvaror av hög kvalitet! De illgröna oliverna kallas Castelvetrano men går bra att byta ut mot vanliga gröna.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g tonfisk, färsk, MSC-märkt
3 vitlöksklyftor
400 g babyplommontomater
2 dl oliver, Castelvetrano (eller vanliga gröna kalamata) och svarta kalamataoliver
1 kruka bladpersilja
0,5 kruka basilika
1 burk cannelinibönor, (400 g)
3 + 2 + 3 msk olivolja
50 g kapris, små
1,5 dl vitt vin, torrt
1 tsk salt
2 + 2 krm svartpeppar, nymald
2 tsk flingsalt
30 g pinjenötter, rostade

Tillbehör:

surdegsbaguette

35 minuter

Grillad tonfisk med tomater, oliver, bönor, persilja och vitlök – gör så här:

  1. Skala och finhacka vitlöken. Halvera tomaterna, tryck ut kärnhuset med fingrarna och grovhacka tomatköttet. Kärna eventuellt ur och hacka oliverna. Repa och hacka örterna. Häll av och skölj bönorna i kallt vatten.
  2. Fräs vitlök och oliver i 3 msk olja på medelvärme ca 1 minut. Tillsätt tomater och kapris och fortsätt fräs ca 1 minut. Tillsätt vin och avsköljda bönor och låt puttra ca 2 min. Krydda med salt och 2 krm peppar. Ta stekpannan åt sidan.
  3. Skär fisken i 2 tjocka bitar och blanda med 2 msk olja runtom.  Krydda med flingsalt och 2 krm peppar. Grilla eller stek fisken i 3 msk olja i en het stekpanna, ca 2 min på varje sida. Ta upp och låt vila ca 1 minut.
  4. Skär fisken tvärs över i skivor. Lägg upp tomatröran på tallrikar och fördela fisken ovanpå. Strö över nötterna och örterna. Servera med bröd.