Grillad tonfisk med sallad niçoise

Recept på grillad tonfisk med sallad niçoise. Rätten kan ätas direkt i nypan eller på en liten assiett med gaffel till.
Liselotte Forslin
Recept på grillad tonfisk med sallad niçoise.
Recept på grillad tonfisk med sallad niçoise. Foto: Emma Eriksson

Ingredienser

  • 500 g tonfisk - färsk, i bit, albacor eller skipjack
  • 2 tsk rosépeppar
  • 1 tsk salt - + 0,5 tsk
  • 2 krm svartpeppar - nymald, + 1 krm
  • 2 sweet gemsalladshuvuden
  • 100 g gröna bönor
  • 200 g körsbärstomater
  • 1 gul lök - eller röd-, färsk
  • 1 dl oliver - små, gröna eller svarta
  • 4 ägg - mjukkokta

Sardellmajonnäs

  • 2 dl majonnäs - t ex Hellmann’s
  • 3 sardellfiléer
  • 1 vitlöksklyfta

Garnering

  • bladpersilja

Gör så här

  1. Grilla tonfisken 2–3 min på varje sida beroende på tjocklek. Smula över krossad rosépeppar och krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Låt vila ca 5 min.

  2. Plocka bladen från salladen och lägg på ett stort fat.

  3. Förväll bönorna i lättsaltat vatten ca 2 min och spola dem sedan i kallt vatten. Skär bönorna i små bitar.

  4. Skär tomaterna i mindre bitar. Ansa och skiva löken. Blanda bönor, tomater och lök. Krydda med 1/2 tsk salt och1 krm peppar. Fördela blandningen på salladsbladen.

  5. Majonnäs: Hacka sardellerna. Skala och finhacka vitlöken. Blanda majonnäsen med sardeller och vitlök.

  6. Skär fisken i skivor och fördela på salladsbladen.

  7. Skala äggen. Toppa med ägghalvor och oliver. Strö över peppar och garnera med bladpersilja.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!