4.44.44.44.44.4

Snabblyx! Snabbgrillad tonfisk blir en både smidig och lyxig middag tillsammans med bröd och smakrik tomatsalsa. Klart på bara 20 minuter.

För 2 personer:

Ingredienser

2 skivor tonfisk, färsk eller fryst (à 150 g), Krav- eller MSC-märkt
1 msk olivolja
0,5 msk citron, pressad
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Salsa:

3 tomater
4 sardeller
1 vitlöksklyfta, liten
10 svarta oliver, utan kärnor, t ex kalamon
2 msk persilja, hackad
1 msk kapris
1 msk olivolja
1 krm salt

Tillbehör:

2 skivor surdegsbröd
50 g rucola

15 minuter

Grillad tonfisk med puttanesca-salsa – gör så här:

  1. Blanda olja, citronsaft, salt och peppar. Pensla blandningen på fisken och låt stå ca 10 min.
  2. Salsa: Tärna tomaterna. Finhacka sardellerna. Skala och finhacka vitlöken. Skiva oliverna. Blanda tomater, sardeller, vitlök, oliver, persilja, kapris och olja. Krydda med salt.
  3. Grilla fisken i grillpanna eller på utegrill ca 2 min på varje sida. Grilla brödskivorna vid sidan om.
  4. Servera tonfisk och bröd med salsa och rucola.

Tips!

Grilla inte tonfisken för länge, den ska vara rosa i mitten för att inte bli torr.

Matcha med dryck

Här får den kryddiga salsan styra vinvalet. Ett vitt vin med lätt sötma och frisk fruktsyra möter sältan och kryddigheten i salsan. Exempelvis:

  • Weingut Breit Piesporter Riesling Kabinett 2016 (7920), Tyskland, 139 kr
  • Alkoholfritt: Leitz Eins Zwei Zero Riesling 2016 (11901), Tyskland, 69 kr

pren