Grillad sparris med brynt hollandaise

Recept på grillad sparris med brynt hollandaise. Kombinationen parmesanflagor och hollandaisesås till sparrisen ger rätten god sälta.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 8 sparrisar - vita
  • 8 sparrisar - gröna
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Hollandaise

  • 200 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk citronskal - rivet
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 500 g räkor med skal
  • 25 g pinjenötter
  • 50 g salladsskott - t ex shiso* och vitlöksskott
  • 25 g parmesan - flagad

Gör så här

  1. Skala den vita sparrisen. Bryt av den nedre delen på den gröna sparrisen.

  2. Bryn smöret i en kastrull.  Låt svalna till ca 50°. Vispa äggulor, citronsaft och vatten pösigt i en kastrull på medelvärme. Tillsätt smöret lite i taget och vispa till en fast sås. Smaka av med citronskal, salt och peppar.

  3. Skala räkorna. Rosta pinjenötterna i torr, het stekpanna tills de fått fin färg.

  4. Pensla sparrisen med olja. Grilla den runt om i grillpanna  8-10 min. Krydda med salt och peppar.

  5. Lägg sparrisen på tallrikar och häll över lite av såsen. Garnera med räkor, nötter, salladsskott och parmesanost och servera med resten av hollandaisesåsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!