Grillad sparris med brynt hollandaise

00000

Recept på grillad sparris med brynt hollandaise. Kombinationen parmesanflagor och hollandaisesås till sparrisen ger rätten god sälta.

För 4 person(er)

Ingredienser

8 sparrisar, vita
8 sparrisar, gröna
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

Hollandaise:

200 g smör
2 äggulor
1 msk citron, pressad
1 msk vatten
1 tsk citronskal, rivet
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

500 g räkor med skal
25 g pinjenötter
50 g salladsskott, t ex shiso* och vitlöksskott
25 g parmesanost, flagad

Grillad sparris med brynt hollandaise — gör så här:

  1. Skala den vita sparrisen. Bryt av den nedre delen på den gröna sparrisen.
  2. Bryn smöret i en kastrull.  Låt svalna till ca 50°. Vispa äggulor, citronsaft och vatten pösigt i en kastrull på medelvärme. Tillsätt smöret lite i taget och vispa till en fast sås. Smaka av med citronskal, salt och peppar.
  3. Skala räkorna. Rosta pinjenötterna i torr, het stekpanna tills de fått fin färg.
  4. Pensla sparrisen med olja. Grilla den runt om i grillpanna  8-10 min. Krydda med salt och peppar.
  5. Lägg sparrisen på tallrikar och häll över lite av såsen. Garnera med räkor, nötter, salladsskott och parmesanost och servera med resten av hollandaisesåsen.