Grillad sallad med aubergine, sötpotatis och getost

Recept på grillad sallad med aubergine, sötpotatis och getost. Grönsaker och rotfrukter får en fylligare smak efter grillning. Bröd och en röra som hummus eller avrunnen örtkryddad yoghurt är gott till.
Gunilla Hultgren-Karell

Ingredienser

  • 2 auberginer - små eller 1 stor
  • 2 tsk salt
  • 1 msk olivolja - + 1 msk + 1 msk
  • 1 sötpotatis - (500 g)
  • 1 dl linser - svarta
  • 1 romanesco - eller blomkål
  • 2 tsk flingsalt
  • 200 g getost
  • 1 knippe dill

Dressing

  • 2 msk citron - pressad
  • 1 tsk citronskal - rivet
  • 2 msk honung - flytande
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Dressing: Blanda alla ingredienser till dressingen. Tänd grillen.

  2. Skiva auberginen. Strö på salt och dra ut vätska ca 30 min. Skölj och torka med hushållspapper. Pensla med 1 msk olja.

  3. Koka linserna enligt anvisning på förpackningen.

  4. Skär sötpotatisen i ca 1 cm tjocka skivor. Koka i lättsaltat -vatten ca 5 min. Låt rinna av i durkslag. Pensla med 1 msk olja. Skär kålen i ca 1 cm tjocka skivor. Pensla med 1 msk olja.

  5. Grilla alla grönsaker ca 5 min på varje sida. Vänd då och då. Krydda sötpotatis och kål med flingsalt.Lägg upp på ett fat. Strö över smulad getost, linser och dill. Ringla över dressingen.

Matcha mat och dryck

De grillade grönsakerna får en fin brytning av syrlig getost och fräschör från citrusdressing. Här passar ett friskt, torrt rosévin lika mycket som ett vitt, friskt vin i lite fylligare stil. Vinets friskhet möter rättens fräschör. Servera gärna vinerna vid 8–12°C.

Tre förslag:

Valle Reale Cerasuolo 2016 (2242) Montepulciano d´Abruzzo, Italien,

89 kr. Rosévin i ung, frisk och torr stil. Distinkta toner med drag av körsbär, grape och örter. Ekologiskt. 

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve 2015 (76570) Wagram, Österrike, 119 kr. Vitt vin med fräsch fruktighet, inslag av persikor och päron, stråk av grape. En lätt och angenäm pepprighet i avslutningen.

Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles 2015 (5657) Bourgogne, Frankrike, 179 kr. Smakrikt och nyanserat vitt vin med toner av gula äpplen, drag av rostade nötter och smör. Elegant, frisk syra.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!