3.83.83.83.83.8

Recept på grillad ryggbiff med grön färskpotatissallad och getost. Välj kött av bra kvalitet, gärna ekologiskt med mycket marmorering och fettkappan kvar. Rumstemperera köttet en stund och torka snittytan för bästa stekyta. 

För 4 personer:

Ingredienser

600 g ryggbiff, hängmörad
1 msk olivolja
1 msk flingsalt, + 1/2 msk
2 krm svartpeppar, nymald
4 kronärtskockor, inlagda, med stjälk

Potatissallad:

700 g färskpotatis
200 g sojabönor, frysta
2 bananschalottenlökar
1 zucchini
3 msk vitvinsvinäger
1 msk strösocker
50 g salladsmix
200 g björnbär

Röra:

150 g getost, hård, t ex chevrette 
1 kruka basilika
35 g rucola
1 dl olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpepppar, nymald
1 vitlöksklyfta

50 minuter

Grillad ryggbiff med grön färskpotatissallad och getost – gör så här:

  1. Potatissallad: Skrubba potatisen väl och koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av. Koka bönorna i saltat vatten ca 2 min. Kyl ner i kallt vatten.
  2. Skala löken. Skiva lök och zucchini tunt, gärna på mandolin. Blanda vinäger och socker i en bunke och vänd ner lök och zucchini. Låt stå ca 10 min.
  3. Skär köttet i två tjocka skivor. Klappa in med olja och krydda  runt om med 1 msk flingsalt och 2 krm peppar. Grilla eller stek köttet ca 3 min på varje sida, till 55° innertemperatur. Lägg upp på ett fat. Halvera kronärtskockorna på längden och grilla i het panna tills de fått fin färg.
  4. Röra: Finriv hälften av osten. Repa basilikan. Lägg ost, basilika, hälften av rucolan, olja, salt och peppar i en hög skål. Pressa i vitlöken. Mixa slätt med mixerstav.
  5. Skiva den ljumna potatisen grovt och vänd ihop med röran. Tillsätt bönor och lök- och zucchinisalladen. Varva med sallad på ett fat. Hyvla över resterande getost och toppa med björnbär.
  6. Skär köttet i tunna skivor. Servera med kronärtskockor och potatissallad.

Grillad ryggbiff med grön färskpotatissallad och getost