Grillad röding med somrig potatissallad och senapskräm

00000

Recept på grillad röding med somrig potatissallad och senapskräm. Busenkelt att grilla och lite elegantare än vanlig lax.

För 4 personer:

Ingredienser

2 rödingar hela, urtagna  (à 400 g)
1 citron
1 knippa bladpersilja
50 g smör
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald

Sallad:

1 kilo färskpotatis
1 knippa rädisor
2 salladslökar
0,5 knippa bladpersilja
1 citron
0,5 dl olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Sås:

2 dl crème fraiche
1 citron
1 msk dijonsenap
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald
2 msk olivolja

45 minuter

Grillad röding med somrig potatissallad  och senapskräm — gör så här:

  1. Potatissallad: Skrubba potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna av och svalna. Tryck till potatisarna med baksidan av en sked så att de blir lätt krossade och då drar åt sig mer av dressingen.
  2. Ansa och skiva rädisor och salladslök tunt. Finhacka persiljan. Blanda grön-saker och persilja med potatisen. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda potatisen med citronskal, citronsaft och olja. Krydda med salt och peppar.
  3. Skär några snitt i skinnet på fisken med ca 2 cm mellanrum. Skölj citronen i ljummet vatten, skär den i skivor. Lägg skivorna i snitten på fisken. Peta ner smör och persilja i snitten. Krydda fisken på ut- och insidan med salt och peppar.
  4. Lägg ett bakplåtspapper på ett stort ark aluminiumfolie. Lägg fisken på papperet och vik ihop till ett paket. Grilla fisken på indirekt värme under lock ca 20 min, tills köttet släpper från benen.
  5. Kräm: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet, blanda med crème fraiche och senap. Krydda med salt och peppar. Rör ner oljan.
  6. Servera rödingen med potatissallad och senapskräm.