00000

Len polenta får ett lyft när den grillas eller steks. Den ska ha krispig yta och krämigt innehåll. Färska örter och lagrad ost sätter extra smak!

För 6 personer

Ingredienser

Grillad polenta

1 liter vatten
3 dl polenta (225 g)
1 tsk salt
75 g riven vällagrad ost, t ex präst- eller västerbottensost
1/2 dl hackade färska örter t ex rosmarin, timjan, oregano
3 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm nymald svartpeppar

45 min + 3 timmar i kyl

Polenta – gör så här:

  1. Koka upp vattnet. Rör ner polenta och salt. Låt sjuda ca 30 min. Rör då och då. Den ska bli tjock och krämig. Blanda ner ost och örter.
    polenta

    Foto: Ulrika Pousette

  2. Lägg ett bakplåtspapper i bottnen av en form, ca 20 x 30 cm. Häll i och bred ut polentan. Låt svalna. Ställ i kylskåp 3 timmar eller längre.
    polenta

    Foto: Ulrika Pousette

  3. Lossa polentan från kanten och stjälp den ur formen. Ta bort bakplåtspapperet. Skär polentan i åtta bitar.
    polenta1

    Foto: Ulrika Pousette

  4. Hetta upp en grillpanna. Pensla rikligt med olja på bitarna. Grilla eller stek 3–4 min per sida. Salta och peppra.
    polenta1

    Foto: Ulrika Pousette

  5. Servera gärna med svamp- och paprikaröra.
    polenta1

    Foto: Ulrika Pousette

Tillbehör – polenta passar till allt

Polenta kan serveras stekt eller grillad som tillbehör – i stället för exempelvis potatis.

I Italien kan man också få polentan nylagad, lös och krämig. Eller som ”primo piatto” –  i en form gratinerad med tomatsås och ost.

Polenta kan även serveras som tilltugg grillad i mindre kuber med lite pesto, svamp eller gorgonzola på.

”Stekt polenta med krämig robiolaost som får smälta med vitlöksfräst spenat.” /Gunilla von Heland, matredaktion