00000

Visst kan man äta biff med bearnaise eller rödvinssås, men byt ut några av ingredienserna i såserna mot smalare råvaror och byt pommes frites mot ugnsstekt potatis.

För 2 personer

Ingredienser

2 oxfilé utskuren i skivor à 100 g (eller biff)
1 tsk olivolja
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk salt

Ugnsstekt potatis och rotfrukter

2-3 potatisar (300 g)
2 palsternackor (150 g)
2 morötter (170 g)
1 rödlök
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Sås

1 lök liten, gul
2 vitlök klyftor
1,5 tsk strösocker
2 msk balsamvinäger
2 msk kalvfond
1 dl rött vin
1 dl vatten
1 krm salt

Grillad oxfilé med smal bearnaise eller rödvinssås

 

1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär potatis och rotfrukter i strimlor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Strö på salt och peppar. Stek dem i mitten av ugnen ca 25 min.
2. Torka av köttet. Pensla med olivolja och rulla biffen i peppar. Strö på salt. Hetta upp en grillpanna och grilla biffen ca 3 min på varje sida.
3. Servera med ugnsstekta rotfrukter, potatis och sås.

Smal bearnaise: Blanda alla ingredienser i en liten kastrull. Låt koka upp och låt dra ca 4-5 min före servering. För den som vill ha såsen lite ljusgul går det bra att strö i en gnutta gurkmeja.

Rödvinssås: Skala och hacka lök och vitlök. Smält socker i en kastrull tillsammans med lök och vitlök. Rör om och tillsätt sedan balsamvinäger, kalvfond, rött vin och vatten. Låt allt koka ihop till ca 1 dl återstår. Sila av löken. Smaka av med salt.

Med smal bearnaise 400 kcal, varav 13 g fett.
Med rödvinsås ca 430 kcal, varav 10 g fett.