Oxfilé med smal bearnaise eller rödvinssås

Visst kan man äta biff med bearnaise eller rödvinssås, men byt ut några av ingredienserna i såserna mot smalare råvaror och byt pommes frites mot ugnsstekt potatis.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 oxfilé - utskuren i skivor à 100 g (eller biff)
  • 1 tsk olivolja
  • 1 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk salt

Ugnsstekt potatis och rotfrukter

  • 2 - 3 potatisar - (300 g)
  • 2 palsternackor - (150 g)
  • 2 morötter - (170 g)
  • 1 rödlök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Sås

  • 1 lök - liten, gul
  • 2 vitlök - klyftor
  • 1,5 tsk strösocker
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk kalvfond
  • 1 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skär potatis och rotfrukter i strimlor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Strö på salt och peppar. Stek dem i mitten av ugnen ca 25 min.

  2. Torka av köttet. Pensla med olivolja och rulla biffen i peppar. Strö på salt. Hetta upp en grillpanna och grilla biffen ca 3 min på varje sida.

  3. Servera med ugnsstekta rotfrukter, potatis och sås.

  4. Smal bearnaise: Blanda alla ingredienser i en liten kastrull. Låt koka upp och låt dra ca 4-5 min före servering. För den som vill ha såsen lite ljusgul går det bra att strö i en gnutta gurkmeja.

  5. Rödvinssås: Skala och hacka lök och vitlök. Smält socker i en kastrull tillsammans med lök och vitlök. Rör om och tillsätt sedan balsamvinäger, kalvfond, rött vin och vatten. Låt allt koka ihop till ca 1 dl återstår. Sila av löken. Smaka av med salt.

  6. Med smal bearnaise 400 kcal, varav 13 g fett. Med rödvinsås ca 430 kcal, varav 10 g fett.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!