3.23.23.23.23.2

Grillad mangold, fläskkotletter, riven tomat och solroskärnor är grillat när det är som godast. Att grilla fläskkotletter på ben blir extra gott. Skär köttet i skivor och lägg upp på benet vid servering.

För 4 personer:

Ingredienser

2 fläskkotletter, tjocka, med ben (à 400 g)
1 tsk paprikapulver
1 tsk farinsocker, eller muscovadosocker
0,5 + 1 + 0,5 + 0,5 tsk salt
0,5 krm chiliflakes
10-15 minikronärtskockor, eller 1-2 stora kokta kronärtskockor
2 tomater, stora
2 + 2 + 2 + 1 msk olivolja
12-15 färskpotatisar, kokta, små 
400 g mangold
2 msk solrosfrön, rostade

40 minuter

Grillad mangold, fläskkotletter, riven tomat och solroskärnor – gör så här:

  1. Gnid in fläskkotletterna med en blandning av paprikapulver, socker,
    1/2 tsk salt och chiliflakes. Låt stå i rumstemperatur 1/2–1 timme.  Tänd grillen, håll halva grillytan fri från glöd.
  2. Halvera tomaterna. Håll tomaten på skalsidan, och riv dem på den grova sidan på ett rivjärn Släng bort skalet. Låt tomaten rinna av i en sil ca 10 min. Blanda tomatköttet med 2 msk olja och 1 krm salt.
  3. Skär bort roten på kronärtskockorna och ta bort de yttre bladen. Halvera kronärtskockorna.  Pensla dem med 2 msk olja.
  4. Grilla kronärtskockorna indirekt 10–15 min. Ta dem från värmen. Ringla över 2 msk olja och krydda med  1/2 tsk salt.
  5. Grilla fläskkotletterna indirekt 6–8 min på varje sida tills de är genomgrillade.
  6. Grilla potatisen direkt 2–3 min på varje sida tills de fått ordentligt med färg.
  7. Blanda mangolden med 1 msk olja och grilla den direkt 10–20 sekunder på varje sida tills den mjuknar. Krydda med 1/2 tsk salt.
  8. Blanda kronärtskockor, potatis, mangold och rostade solrosfrön. Vänd fläskkotletterna över varm glöd så att de blir varma. Skär köttet i skivor. Servera kotletten med grönsakerna och riven tomat.