Grillad mangold, fläskkotletter, riven tomat och solroskärnor
Ingredienser
- 2 fläskkotletter - tjocka, med ben (à 400 g)
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk farinsocker - eller muscovadosocker
- 0,5 tsk salt - + 1 + 0,5 + 0,5 tsk
- 0,5 krm chiliflakes
- 10 - 15 minikronärtskockor - eller 1-2 stora kokta kronärtskockor
- 2 tomater - stora
- 2 msk olivolja - + 2 + 2 + 1 msk
- 12 - 15 färskpotatisar - kokta, små
- 400 g mangold
- 2 msk solrosfrön - rostade
Gör så här
-
Gnid in fläskkotletterna med en blandning av paprikapulver, socker, 1/2 tsk salt och chiliflakes. Låt stå i rumstemperatur 1/2–1 timme. Tänd grillen, håll halva grillytan fri från glöd.
-
Halvera tomaterna. Håll tomaten på skalsidan, och riv dem på den grova sidan på ett rivjärn Släng bort skalet. Låt tomaten rinna av i en sil ca 10 min. Blanda tomatköttet med 2 msk olja och 1 krm salt.
-
Skär bort roten på kronärtskockorna och ta bort de yttre bladen. Halvera kronärtskockorna. Pensla dem med 2 msk olja.
-
Grilla kronärtskockorna indirekt 10–15 min. Ta dem från värmen. Ringla över 2 msk olja och krydda med 1/2 tsk salt.
-
Grilla fläskkotletterna indirekt 6–8 min på varje sida tills de är genomgrillade.
-
Grilla potatisen direkt 2–3 min på varje sida tills de fått ordentligt med färg.
-
Blanda mangolden med 1 msk olja och grilla den direkt 10–20 sekunder på varje sida tills den mjuknar. Krydda med 1/2 tsk salt.
-
Blanda kronärtskockor, potatis, mangold och rostade solrosfrön. Vänd fläskkotletterna över varm glöd så att de blir varma. Skär köttet i skivor. Servera kotletten med grönsakerna och riven tomat.