Grillad laxburgare med isbergs-slaw och BBQ-persikosås

Grillad laxburgare med isbergs-slaw och BBQ-persikosås är saftiga laxburgare som serveras med sötsyrlig persikosås och slaw. Isbergs-slaw är en mjukare typ av coleslaw. Den ska göras strax före servering så att den håller sig spänstig.
Petra Lindstrand
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 600 g laxfilé - utan skinn och ben
  • 1 gul lök - färsk
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

BBQ-persikosås

  • 500 g persikor
  • 1 gul lök - liten
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk rårössocker
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1,5 msk rödvinsvinäger
  • 2 lagerblad
  • 2 krm salt

Isbergs-slaw

  • 150 g isbergssallad
  • 1 rödlök - färsk, liten
  • 170 g morot - färdigstrimlad  eller 1 stor morot, strimlad
  • 2 msk majonnäs
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk dill - hackad
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 50 g mâchesallad
  • 4 hamburgerbröd - gärna brioche

Gör så här

  1. Persikosås: Koka upp vatten i en kastrull och skålla persikorna ca 20 sekunder. Ta upp dem med hålslev och lägg i iskallt vatten. Dra av skalet, hal-vera och kärna ur persikorna. Hacka fruktköttet.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i olja i en kastrull på låg me-delvärme ca 5 min. Tillsätt tomatpuré, socker och sambal oelek. Låt fräsa ca 2 min. Tillsätt persikor, vinäger, lagerblad och salt. Låt småkoka under lock ca 40 min, rör då och då. Mixa såsen slät med mixerstav och låt kallna i kyl.

  3. Grovtärna laxen. Ansa och finhacka löken. Mixa lax,  lök, ägg, salt och peppar i en matberedare med pulsknappen till en grov färs. Forma fyra burgare med vattensköljda händer, lägg dem på ett fat.

  4. Isbergs-slaw: Ansa och finstrimla sallad och lök. Blanda samman alla ingredienser.

  5. Grilla burgarna över direkt värme ca 3 min på varje sida. Grilla även bröden.

  6. Bred BBQ-sås på brödens underdel. Toppa med sallad, laxburgare och slaw. Lägg på locken och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!