Grillad laxburgare med isbergs-slaw och BBQ-persikosås
Ingredienser
- 600 g laxfilé - utan skinn och ben
- 1 gul lök - färsk
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
BBQ-persikosås
- 500 g persikor
- 1 gul lök - liten
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk olivolja
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk rårössocker
- 1 tsk sambal oelek
- 1,5 msk rödvinsvinäger
- 2 lagerblad
- 2 krm salt
Isbergs-slaw
- 150 g isbergssallad
- 1 rödlök - färsk, liten
- 170 g morot - färdigstrimlad eller 1 stor morot, strimlad
- 2 msk majonnäs
- 1 tsk dijonsenap
- 1 msk dill - hackad
- 1 tsk flingsalt
- 1 krm svartpeppar - nymald
Tillbehör
- 50 g mâchesallad
- 4 hamburgerbröd - gärna brioche
Gör så här
-
Persikosås: Koka upp vatten i en kastrull och skålla persikorna ca 20 sekunder. Ta upp dem med hålslev och lägg i iskallt vatten. Dra av skalet, hal-vera och kärna ur persikorna. Hacka fruktköttet.
-
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i olja i en kastrull på låg me-delvärme ca 5 min. Tillsätt tomatpuré, socker och sambal oelek. Låt fräsa ca 2 min. Tillsätt persikor, vinäger, lagerblad och salt. Låt småkoka under lock ca 40 min, rör då och då. Mixa såsen slät med mixerstav och låt kallna i kyl.
-
Grovtärna laxen. Ansa och finhacka löken. Mixa lax, lök, ägg, salt och peppar i en matberedare med pulsknappen till en grov färs. Forma fyra burgare med vattensköljda händer, lägg dem på ett fat.
-
Isbergs-slaw: Ansa och finstrimla sallad och lök. Blanda samman alla ingredienser.
-
Grilla burgarna över direkt värme ca 3 min på varje sida. Grilla även bröden.
-
Bred BBQ-sås på brödens underdel. Toppa med sallad, laxburgare och slaw. Lägg på locken och servera.