4.54.54.54.54.5

Grillad laxburgare med isbergs-slaw och BBQ-persikosås är saftiga laxburgare som serveras med sötsyrlig persikosås och slaw. Isbergs-slaw är en mjukare typ av coleslaw. Den ska göras strax före servering så att den håller sig spänstig.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g laxfilé, utan skinn och ben
1 gul lök, färsk
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

BBQ-persikosås:

500 g persikor
1 gul lök, liten
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk tomatpuré
2 msk rårörsocker
1 tsk sambal oelek
1,5 msk rödvinsvinäger
2 lagerblad
2 krm salt

Isbergs-slaw:

150 g isbergssallad
1 rödlök, färsk, liten
170 g morot, färdigstrimlad  eller 1 stor morot, strimlad
2 msk majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 msk dill, hackad
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

50 g mâchesallad
4 hamburgerbröd, gärna brioche

1 timme + 40 min kokning

Grillad laxburgare med isbergs-slaw och BBQ-persikosås – gör så här:

  1. Persikosås: Koka upp vatten i en kastrull och skålla persikorna ca 20 sekunder. Ta upp dem med hålslev och lägg i iskallt vatten. Dra av skalet, hal-vera och kärna ur persikorna. Hacka fruktköttet.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i olja i en kastrull på låg me-delvärme ca 5 min. Tillsätt tomatpuré, socker och sambal oelek. Låt fräsa ca 2 min. Tillsätt persikor, vinäger, lagerblad och salt. Låt småkoka under lock ca 40 min, rör då och då. Mixa såsen slät med mixerstav och låt kallna i kyl.
  3. Grovtärna laxen. Ansa och finhacka löken. Mixa lax,  lök, ägg, salt och peppar i en matberedare med pulsknappen till en grov färs. Forma fyra burgare med vattensköljda händer, lägg dem på ett fat.
  4. Isbergs-slaw: Ansa och finstrimla sallad och lök. Blanda samman alla ingredienser.
  5. Grilla burgarna över direkt värme ca 3 min på varje sida. Grilla även bröden.
  6. Bred BBQ-sås på brödens underdel. Toppa med sallad, laxburgare och slaw. Lägg på locken och servera.