3.53.53.53.53.5

Grillad lax och bacon med potatis- och grönsaksstomp är en surf and turfrätt. Laxen grillas indirekt för att bli ­perfekt tillagad.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g laxfilé, utan skinn och ben
1 paket bacon, (140 g)
1 citron
1 kilo potatis
250 g broccoli
250 g gröna ärter, frysta
olivolja, salt, nymald svartpeppar

30 minuter

Grillad lax och bacon med potatis- och grönsaksstomp – gör så här:

  1. Tänd grillen. Skär laxen i fyra portionsbitar. Krydda dem med ­1 tsk salt och 2 krm peppar. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet från halva citronen och skär resterande citron i klyftor.
  2. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten ca 10 min. Skär broccolin i mindre bitar. Låt den koka med potatisen ca 3 min. Blanda i ärterna och koka ytterligare ca 2 min.
  3. Låt potatis och grönsaker rinna av, men spara lite av kokvattnet. Mosa potatis och grönsaker grovt med en potatisstöt. Späd med ca 1 dl kokvatten och rör i 1 msk olja och citronskal. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.
  4. Grilla laxen indirekt ca 5 min på varje sida. Grilla baconskivorna direkt ca 30 sekunder per sida.
  5. Servera lax och bacon med potatisstomp och citronklyftor.