Grillad lax med rabarbersås och varm linssallad

Recept på grillad lax med rabarbersås och varm linssallad. Rabarber och sambal oelek ger såsen härligt röd färg och mycket smak.
Allt om Mat
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 4 portionsbitar laxfilé - med skinn (à 150 g)
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt

Rabarbersås

  • 125 g rabarber
  • 1 lime
  • 2 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk rårössocker
  • 2 krm sambal oelek
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Linssallad

  • 9 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 3 dl linser - röda
  • 250 g sparris - grön
  • 1 kruka gräslök - finhackad

Gör så här

  1. Sås: Ansa och finstrimla rabarbern. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Lägg rabarbern i en kastrull tillsammans med rivet limeskal, limesaft, vatten, salt och socker. Koka upp och låt sjuda ca 5 min. Smaka av med sambal oelek. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Tillsätt redningen och koka upp. Ställ åt sidan.

  2. Linssallad: Koka upp vatten och salt. Lägg i linserna och låt dem koka 5 min. Ansa och bryt av den nedersta delen på sparrisen och skär sparrisen i 2-3 cm långa bitar. Låt dem koka med linserna ca 3 min. Häll av i ett tätt durkslag. Häll upp i en skål och blanda ner gräslök.

  3. Gnid in laxbitarna med olja och salta. Hetta upp en grillpanna och lägg i laxen med skinnsidan ner. Grilla på hög värme ca 2 min på varje sida runt om. Servera laxen med varm linssallad och varm rabarbersås.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!