44444

Recept på grillad lax med rabarbersås och varm linssallad. Rabarber och sambal oelek ger såsen härligt röd färg och mycket smak.

För 4 personer

Ingredienser

4 portionsbitar laxfilé, med skinn (à 150 g)
1 msk olivolja
2 tsk flingsalt

Rabarbersås:

125 g rabarber
1 lime
2 dl vatten
0,5 tsk salt
3 msk rårörsocker
2 krm sambal oelek
2 tsk majsstärkelse, Maizena

Linssallad:

9 dl vatten
1 tsk salt
3 dl linser, röda
250 g sparris, grön
1 kruka gräslök, finhackad

Grillad lax med rabarbersås och varm linssallad

 

  1. Sås: Ansa och finstrimla rabarbern. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Lägg rabarbern i en kastrull tillsammans med rivet limeskal, limesaft, vatten, salt och socker. Koka upp och låt sjuda ca 5 min. Smaka av med sambal oelek. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Tillsätt redningen och koka upp. Ställ åt sidan.
  2. Linssallad: Koka upp vatten och salt. Lägg i linserna och låt dem koka 5 min. Ansa och bryt av den nedersta delen på sparrisen och skär sparrisen i 2-3 cm långa bitar. Låt dem koka med linserna ca 3 min. Häll av i ett tätt durkslag. Häll upp i en skål och blanda ner gräslök.
  3. Gnid in laxbitarna med olja och salta. Hetta upp en grillpanna och lägg i laxen med skinnsidan ner. Grilla på hög värme ca 2 min på varje sida runt om. Servera laxen med varm linssallad och varm rabarbersås.