3.93.93.93.93.9

Grillad lax med rabarber- och nudelsallad är en lite spännande rätt. Rabarber är inte bara gott i efterrätter och kakor utan passar också bra i matlagning, som här när de bidrar med en god syra åt de asiatiska nudlarna.

För 4 personer:

Ingredienser

1 bit laxfilé, med skinn, ca 700 g
1 msk soja, japansk 
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1 msk sesamfrön, svarta

Sallad:

2 rabarberstjälkar, (150 g)
4 rödlökar, färska
1 + 2 msk rapsolja
1 tsk salt
200 g risnudlar
150 g sockerärter
3 msk soja, japansk
2 msk lime, pressad
1 msk rårörsocker
0,5 tsk salt
0,5 dl jordnötter, salta

Garnering:

1 kruka bladpersilja
limeklyftor

40 minuter + tid att grilla

Grillad lax med rabarber- och nudelsallad – gör så här:

  1. Blanda soja, olja och salt. Pensla laxen på köttsidan med blandningen och strö över sesamfrön. Låt stå ca 10 min.
  2. Ansa rabarbern. Skär av blasten från löken och halvera lökarna, spara blasten. Blanda rabarber och lökhalvor med 1 msk olja och salt. Grilla dem på indirekt värme ca 10 min.
  3. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Spola dem i kallt vatten och klipp nudlarna i mindre bitar. Ansa och halvera sockerärterna. Koka dem i lättsaltat vatten ca 1 minut. Spola av med kallt vatten och låt rinna av.
  4. Skär rabarber och lök i mindre bitar. Strimla lökblasten. Värm rabarber, lök, nudlar och sockerärter i en stekpanna med 2 msk olja. Tillsätt soja, limesaft, socker och salt. Grovhacka jordnötterna och blanda ner dem i nudlarna.
  5. Skär laxen i 4 portionsbitar. Grilla fisken direkt med skinnsidan nedåt ca 8 min eller runtom i grillpanna ca 2 min på varje sida. Servera den nygrillade fisken med rabarber- och nudelsallad och garnera med bladpersilja och limeklyftor.