55555

Grillad lax med citron- och dillpotatisstomp passar både till vardag och fest. Stompet är även gott att servera till grillad kyckling eller fläsk.  

För 4 personer:

Ingredienser

4 portionsbitar laxfilé, utan skinn och ben (à 125 g)
1 msk seafood and fishkrydda, Santa Maria
1 kilo färskpotatis
1 citron
1 knippa dill
200 g sockerärter
olivolja, salt, nymald svartpeppar

25 minuter

Grillad lax med citron- och dillpotatisstomp – gör så här:

  1. Krydda laxen med seafood and fishkryddan och låt stå ca 10 min.
  2. Skrapa eller skala potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.
  3. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet från halva citronen och pressa ut 3 msk saft. Skär resten av citronen i klyftor. Hacka dillen, spara några kvistar till garnering.
  4. Grilla laxen ca 3 min på varje sida. Koka sockerärterna i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt rinna av.
  5. Låt potatisen rinna av men spara ca 1 dl av kokvattnet. Stompa potatisen med en potatisstöt. Blanda i citronskal, citronsaft och 1/2 dl olja. Krydda med 1 tsk salt och blanda i dillen. Späd med kokvattnet till lagom konsistens.
  6. Servera laxen med potatisstomp och sockerärter. Garnera med citronklyftor och dillkvistar.