30 min + 1 dygn till gravning
Grillad lättgravad lax – gör så här:
- Lägg laxfilén med skinnsidan ner i en form eller i en plastpåse. Gnid in köttsidan med salt och socker. Ringla över honung och strö på chiliflagor. Stänk ev över whisky eller konjak. Låt den stå svalt 2–3 timmar med köttsidan upp. Vänd den sedan och täck med plast. Låt den grava ett dygn.
- Koka oskalade rödbetor mjuka i lättsaltat vatten. Skölj dem i kallvatten och gnid av skalet. Skär dem i tunna klyftor. Skala och finhacka löken. Tärna fetaosten.
- Lägg rödbetsklyftorna i en skål och blanda med rödlök, fetaost, persilja och kapris. Blanda samman alla ingredienser till dressingen och blanda ner i rödbetssalladen.
- Ta upp den gravade laxen. Grilla den på strax över medelvärme med köttsidan ner först ca 5 min och därefter med skinnsidan ner ca 10 min beroende på hur tjock laxbiten är.
- Skär skinnfria portionsbitar av laxen. Servera med rödbetssalladen.