Grillad lättgravad lax

Grava laxen ett dygn och grilla den sedan över grillkol eller i grillpanna på spisen. En rödbetssallad till ger en färgglad middag.
Allt om Mat
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 900 g laxfilé - med skinn
  • 2 msk havssalt
  • 1 msk rårössocker
  • 1 msk honung - flytande
  • 0,5 chili - torkad
  • 1 msk konjak - eller whisky, ev

Rödbetssallad

  • 400 g rödbetor
  • 1 rödlök
  • 200 g fetaost
  • 1 dl persilja - hackad
  • 3 msk kapris

Dressing

  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Lägg laxfilén med skinnsidan ner i en form eller i en plastpåse. Gnid in köttsidan med salt och socker. Ringla över honung och strö på chiliflagor. Stänk ev över whisky eller konjak. Låt den stå svalt 2–3 timmar med köttsidan upp. Vänd den sedan och täck med plast. Låt den grava ett dygn.

  2. Koka oskalade rödbetor mjuka i lättsaltat vatten. Skölj dem i kallvatten och gnid av skalet. Skär dem i tunna klyftor. Skala och finhacka löken. Tärna fetaosten.

  3. Lägg rödbetsklyftorna i en skål och blanda med rödlök, fetaost, persilja och kapris. Blanda samman alla ingredienser till dressingen och blanda ner i rödbetssalladen.

  4. Ta upp den gravade laxen. Grilla den på strax över medelvärme med köttsidan ner först ca 5 min och därefter med skinnsidan ner ca 10 min beroende på hur tjock laxbiten är.

  5. Skär skinnfria portionsbitar av laxen. Servera med rödbetssalladen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!