00000

Här följer en smal gourmetmat med endast lite fett från olivolja och bacon. Goda smaker möts i såsen och den fräscha salladen.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 msk olivolja
500 g lammytterfilé
500 g lammytterfilé
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Röd paprikasås

3 medelstora röda paprikor
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor
20 g färsk ingefära
4 tomater
1,5 tsk salt
0,5 msk strösocker
2 krm svartpeppar, nymald
1 msk balsam- eller äppelvinäger
2 msk olivolja
2 krm spiskummin

Potatissallad

500 g färskpotatis, kokt
140 g bacon
2 krm salt
2 krm svartpeppar, nymald
250 g körsbärstomater
150 g sockerärter
150 g blandad sallad

Grillad lammytterfilé med röd paprikasås – gör så här:

  1. Sås: Sätt ugnen på 225°. Dela, kärna ur och halvera paprikorna. Skala lök, vitlök och ingefära. Skär löken i grova bitar och vitlök och ingefära i tunna skivor. Halvera tomaterna.
  2. Lägg alla grönsaker i en långpanna med bakplåtspapper. Strö på 2/3 av saltet, socker och peppar. Ringla över vinäger och olja. Stek grönsakerna mitt i ugnen ca 25 min.
  3. Mixa grönsakerna med mixerstav eller kör dem i matberedaren till en slät sås. Passera den genom en sil. Smaka av med resterande salt och spiskummin.
  4. Sallad: Skär bacon i små bitar. Stek det knaprigt. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  5. Skär potatisen i bitar och blanda med bacon, salt och peppar. Dela körsbärstomaterna i halvor. Förväll sockerärterna snabbt i lättsaltat vatten, låt rinna av. Blanda alla ingredienser till salladen.
  6. Kött: Putsa köttet och gnid in det med olja. Strö på salt och peppar. Grilla köttet runt om ca 8 min, tills innertemperaturen är 60°. Låt vila i folie 30 min innan det skivas. Strö gärna på lite flingsalt vid servering.
  7. Servera det nygrillade köttet med potatis- och baconsallad och varm paprikasås.
Fler recept med: Fest, Huvudrätter - varmrätter, Lamm