4.54.54.54.54.5

Indiskt kryddigt och grillat lammytterfilé till mustigt rödvän, perfekt fredagsmat!

För 4 personer:

Ingredienser

600 g lammytterfilé
2 msk rapsolja

Kryddpasta:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 röda chili, t ex spansk peppar
1 msk ingefära, riven
2 msk rapsolja
0,5 msk senapsfrön, bruna
0,5 tsk koriander, mald
0,5 tsk spiskummin, mald
0,5 tsk gurkmeja, mald
2 lime
1 tsk salt

Myntayoghurt:

0,5 gurka
2 dl matyoghurt
2 msk mynta, hackad
2 krm mald, spiskummin
2 krm salt
2 krm chiliflakes

Sallad:

1 förpackning linser, kokta (ca 400 g)
3 morötter
250 g babyspenat
1 msk rapsolja
1 dl cashewnötter, salta
2 krm salt
2 krm chiliflakes

40 minuter

Grillad lammytterfilé med mynta och lime – gör så här:

  1. Kryddpasta: Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka chilin. Fräs lök och chili i olja ca 5 min. Tillsätt kryddorna, stek ytterligare ca 5 min. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Ta pannan från värmen, tillsätt limeskal, limesaft och salt. Gnid in köttet med blandningen och låt det ligga ca 20 min. Sätt ugnen på 150°.
  2. Myntayoghurt: Kärna ur och skär gurkan i små tärningar. Blanda yoghurt, gurka, mynta, spiskummin, salt och chiliflakes.
  3. Bryn köttet runt om i olja ca 5 min. Lägg det i en ugnssäker form, tillaga mitt i ugnen till  60° innertemperatur, ca 25 min. Låt vila  ca 5 min.
  4. Sallad: Skölj linserna i kallt vatten. Skala och hyvla morötterna. Stek morötter och spenat snabbt i olja i en stekpanna. Tillsätt linser och cashewnötter. Krydda med salt och peppar.
  5. Skiva köttet och servera med linssallad och myntayoghurt.

 

Tips! Smaka på chilin och anpassa mängden, eftersom hettan varierar.