44444

Grillad lammentrecôte med gratinerad potatis är festlig fredagsmat. Vill man steka köttet inomhus går det lika bra. Bryn i så fall köttet i panna, lägg över i en ugnssäker form och stek vidare i ugn på 175° till en innertemperatur på 58°, ca 15 min.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g lammentrecôte
2 vitlöksklyftor
1 kruka timjan
0,5 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Färskpotatisgratäng:

1 kilo potatis
1 knippa salladslök
100 + 50 g getost, utan skal
2 dl crème fraiche, smaksatt med Karl Johan och timjan
50 g smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Sallad:

1 zucchini
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
0,5 tsk flingsalt
70 g salladsmix, gärna med strimlad rödbeta

Tillbehör:

50 g röda vinbär

40 minuter

Grillad lammentrecôte med gratinerad färskpotatis – gör så här:

  1. Gratäng: Sätt ugnen på 250°. Skrubba potatisen noga, koka den mjuk i saltat vatten. Häll bort vattnet och låt potatisen ånga av. Mosa den grovt med t ex en träslev.
  2. Ansa och strimla löken. Blanda potatisen med lök, 100 g ost, crème fraiche och smör. Krydda med salt och peppar. Fördela potatisen i en smord, ugnssäker form och klicka över 50 g ost. Gratinera mitt i ugnen ca 15 min.
  3. Putsa köttet fritt från senor. Skala och finhacka vitlöken. Repa och finhacka 3/4 kruka timjan. Gnid in köttet med olja, vitlök, timjan, salt och peppar.  Lägg köttet på indirekt värme ( vid sidan av glöden) till 58° innertemperatur, ca 15 min. Låt köttet vila ca 10 min.
  4. Sallad: Hyvla zucchinin lövtunt, gärna på mandolin och blanda med olja, vinäger och flingsalt. Vänd i salladsmixen vid servering.
  5. Skiva köttet. Servera med gratäng och sallad. Garnera med vinbär och resterande timjan.