Bjud på en riktig lyxmiddag med lammentrecôte, caesardressing och vitlökspotatis.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g lammentrecôte
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald

Dressing

1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
0,5 dl kapris
1 burk ansjovisfilé liten burk (á 50g) utan spad
1 persilja liten kruka/knippa
2 äggulor
2 tsk ljus fransk senap
1 tsk rödvinsvinäger
1 msk citronsaft pressad
1 tsk worcestersås
1 dl rapsolja
0,5 dl olivolja

Vitlökspotatis

1 kg färskpotatis
2 msk olivolja
1 vitlök
1 tsk salt

Tillbehör

400 g grön sparris
1 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 pkt sallad

Grillad lammentrecôte, caesardressing och vitlökspotatis — gör så här:

  1. Caesardressing: Grovhacka lök och vitlök. Kör lök, vitlök, kapris, ansjovis, persilja, äggulor, senap, vinäger, citronsaft och worcestersås i mixern några varv.
  2. Tillsätt omväxlande rapsoch olivolja, lite i taget under gång. Kör tills allt är väl blandat. Ställ dressingen kallt minst 2 timmar.
  3. Vitlökspotatis: Borsta potatisen väl. Värm olivolja i en stekpanna eller wok. Lägg i potatisen och vitlöksklyftorna med skal. Salta och stek på medelvärme under lock ca 30 min. Skaka pannan med jämna mellanrum.
  4. Grillad lammentrecôte: Olja köttet lätt, salta och peppra runt om. Grilla köttet 10–15 min runt om tills innertemperaturen är 68°. Tiden kan variera beroende på tjocklek. Låt köttet vila ca 15 min invirat i aluminiumfolie.Du som föredrar att grilla eller steka köttet på spisen eftersteker det sedan i ugnen på 150° tills innertemperaturen är 68°.
  5. Sparris: Blanda sparrisen med olja och salt. Grilla den ett par minuter. Skaka grillpannan under tiden.
  6. Servering: Skiva upp köttet och strö på lite flingsalt. Servera med dressing, potatis, vitlök, sparris och sallad.

 

Caesardressingen är rik på smaker och passar till både kött, fisk och
fågel. Satsen är riklig för fyra personer, så blanda gärna resten i en sallad någon av de närmaste dagarna. Dressingen kan förvaras i kylen en knapp vecka.