Grillad kalvfärsbiff och spetskål med varm bönsallad och tryffelsås

Grillad kalvfärsbiff och spetskål med varm bönsallad och tryffelsås är snabblagad fredagsmat. Är ni riktigt hungriga är kokt färskpotatis gott att servera till färsbiffarna. Smaka dig fram så att du får lagom mycket tryffelsmak på såsen, då styrkan på oljan varierar.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 g kalvfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 spetskålshuvud - (ca 400 g)
  • 2 msk rapsolja

Sås

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk kalvfond - konc
  • 0,5 tsk soja - kinesisk
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 1 tsk tryffelolja

Sallad

  • 150 g vaxbönor
  • 150 g haricots verts
  • 1 bananschalottenlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger - vit
  • 0,5 tsk salt

Garnering

  • timjan

Gör så här

  1. Krydda färsen med salt och peppar. Forma den till fyra stora biffar. Ansa och skär kålen i klyftor. Stick ett grillspett av trä genom kålen så håller den ihop bättre när den grillas.

  2. Sås: Blanda grädde, vin och vatten i en ka-strull. Tillsätt fond och soja och låt koka upp. Sjud såsen ca 5 min. Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör ner i såsen. Låt koka upp.

  3.  Sallad: Ansa bönorna. Skala och skiva löken. Fräs bönor och lök i olja i en stekpanna ca 5 min. Droppa över vinäger och krydda med salt.

  4. Pensla biffar och kål med olja. Grilla biffar och kål på indirekt värme (vid sidan av glöden) ca 10 min.

  5. Vispa ner tryffelolja i såsen. Servera kalvfärsbiffarna med grillad kål, bönsallad och sås. Garnera med timjan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!