4.64.64.64.64.6

Recept på citrongrillad kalventrecôte med primörsallad. Du kan förbereda parmesancrèmen och marinera köttet dagen före så blir matlagningen enkel.

För 4 personer

Ingredienser

600 g kalventrecôte
1 kruka salvia
3 vitlöksklyftor
1 citron
4 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Parmesancrème:

2 vitlöksklyftor
0,5 msk olivolja
1 burk cannelinibönor, (ca 400 g)
1,5 dl parmesanost, fint riven
1,5 dl lätt crème fraiche
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Primörsallad:

400 g färskpotatis
1 knippa primörmorötter, (250 g)
8 schalottenlökar
1 msk olivolja
1 knippa grön sparris, (250 g)
8 rädisor
0,5 msk honung
2 msk balsamvinäger, vit
1 påse röda mangoldblad, (70 g)
1 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar, nymald

25 min + 20 min i ugn

Grillad kalventrecôte med primörsallad – gör så här:

 

  1. Strimla salviabladen. Skala och finhacka vitlöken. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skala med en potatisskalare och strimla skalet tunt. Pressa ut 3 msk saft. Rör ihop salvia, vitlök, citronskal, citronsaft, och olja.
  2. Skär köttet i två bitar. Lägg köttet i en plastpåse och häll över marinaden. Låt marinera ca 30 min. Sätt ugnen på 125°.
  3. Grilla köttet på grillen eller i grillpanna ca 2 min på varje sida. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäkerform. Stek köttet mitt i ugnen till 58° inner-temperaturen , ca 20 min. Ta ut och låt vila ca 10 min.
  4. Parmesancrème: Krossa vitlöksklyftorna lätt med skalet på. Stek dem i olja tills skalet blivit brunt och vitlöken mjuk. Ta bort skalet. Lägg vitlöken i en mixer tillsammans med avhällda sköljda bönor, parmesan, crème fraiche, salt och peppar.Mixa till en slät röra.
  5. Sallad: Skrubba potatisen och koka den mjuk. Låt morötterna koka med när 4–5 min återstår. Skala löken. Stek den runt om i olja. Tillsätt sparrisen och låt fräsa med. Lägg ner potatis, morötter och rädisor och låt allt steka med ca 2 min. Ringla över honung och vinäger. Låt fräsa ca 1 minut. Blanda ner mangolden. Strö över flingsalt och peppar.
  6. Skiva köttet och servera med parmesancrème och sallad.

SE ÄVEN

Grillad entrecôte med svartpepparsmör och rostade grönsaker

Entrecôte med salsa verde

Entrecôte med Getostpolenta och Whiskysmörsås