00000

Servera örtoljan i glasburk med lock, som skakas före servering.

För 4 personer:

Ingredienser

4 abborrar, (ca 1 1/2 kilo)
0,5 msk salt
4 lagerblad
4 rosmarin, kvistar

Potatissallad:

1 kilo färskpotatis
1 dl oliver, svarta
4 msk spad, från oliverna
4 msk olivolja
1 citron, rivet skal
0,5 msk rosmarin, finhackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Dressing:

1 dl citron, pressad
1 dl olivolja
2 krm salt
0,5 dl örter, hackad, t ex timjan, rosmarin eller oregano

1 timme

Grillad hel abborre – gör så här:

  1. Fixa en perfekt glöd på grillen, eller tänd gasolgrillen i lagom tid.
  2. Potatissallad: Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt den ånga av. Skär större potatisar i mindre bitar.
  3. Dressing: Blanda citronsaften med olja, salt och örter i en glasburk med lock. Skaka.
  4. Blanda potatisen med övriga ingredienser. Krydda med salt och peppar.
  5. Skölj de urtagna abborrarna. Salta inuti och stoppa in lagerblad och en rejäl kvist rosmarin i varje fisk.
  6. Grilla fiskarna 5-7 min på var sida beroende på storlek. Servera genast med potatissallad och dressing.