Grillad havsabborre med bönsalsa

00000

Det kan vara svårt att köpa stora kotletter av havsabborre men rätten kan lagas på filéer med skinnet kvar. Beräkna då något mindre mängd fisk. Alternativa fiskar kan vara gös eller torsk.

För 6 person(er)

Ingredienser

6 havsabborrekotletter, skurna rakt över ryggen à 200g
6 eller: filé, med skinn à 150g
2 msk olivolja
3 msk citron, pressad
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Bönsalsa.

2 dl vita bönor, torkade och små
1 hönsbuljongtärning
5 dl vatten
3 plommontomater
1 spansk peppar
3 msk honung, flytande
0,5 färsk koriander, i kruka
4 bladpersilja, stjälkar
3 msk citron, pressad
0,5 dl olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, grovmald

Tillbehör:

, skivad grillad bakpotatis

Grillad havsabborre med bönsalsa

1. Lägg bönorna i blöt i rikligt med kallt vatten minst 8 timmar. Koka bönorna i hönsbuljong och vatten tills de är mjuka. Det tar ca 45-60 minuter beroende på bönornas storlek. Sila av buljongen.
2. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär tomatköttet i små tärningar.
3. Dela pepparfrukten på hälften. Ta bort frö och innerväggar. Hacka den fint och blanda den med honung. Strimla koriander och bladpersilja.
4. Blanda bönorna med citronsaft, olivolja, tomater, pepparhonung, örter och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar.
5. Pensla fisken på båda sidor med olivolja. Salta och peppra. Pressa över lite citronsaft. Grilla fisk kotletterna tunt om på grillen eller i het grillpanna 3-4 min på var sida. Kontrollera med en vass kniv att den är klar inne vid benet. Använder du filéer, skär dem i portionsbitar. Grilla dem 1 min med köttsidan ned och ca 3 min på skinnsidan. Servera, tillsammans med bönsalsa och grillad bakpotatis i skivor.