Ca 1 timme + 40 min i ugn
Grillad hängmörad biff med ugnsbakad sötpotatis, svamp och balsamaioli – gör så här:
- Sätt ugnen på 225°. Skala söt potatisen och skär den i klyftor. Skala och skär löken i klyftor. Ansa och skär champinjonerna i fjärde delar. Skala och finhacka vitlöken. Skär fläsket i tärningar.
- Blanda sötpotatis, lök och svamp med olja, vitlök och fläsk i en ugnssäker form. Krydda med örtkryddor, salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen 30–40 minuter.
- Aioli: Blanda ägg, senap, vinäger och olja i en hög bunke eller kanna. Mixa snabbt ihop med mixerstav. Krydda med pressad vitlök, salt och peppar.
- Kött: Låt köttet ligga i rumstemperatur ca 30 minuter. Skär i portionsbitar.
- Pensla köttbitarna med olja. Grilla köttet i en grillpanna 1–2 minuter på varje sida. Krydda med sumak, salt och peppar.
- Servera köttet med sötpotatis svamp och aioli. Garnera med timjan. Ringla crema di balsamico över aiolin.
Tips: Aiolin är hållbar ca 2 veckor om den förvaras i kylen. Den kan också användas till sallader, fisk eller kyckling. Foto: Ulrika Pousette
Att dricka till:
McManis Petite Sirah 2011 (6520) USA, 99 kr.
Rött vin med generös fruktighet. Drag av mörka plommon, kryddor, choklad och lakrits. Bra syror som ger balans.
Natureo Free Syrah (1940) Spanien, 51 kr. (alkoholfritt)
Rött med drag av mörka bär, vanilj och trevlig friskhet.
Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!