Grillad gemsallad med kronärtskocka och sesamdressing

Grillad gemsallad med kronärtskocka och sesamdressing kan ätas som ensamrätt eller som tillbehör till grillad fisk eller kyckling. Dela gemsalladen på längden och behåll roten. Pensla noga med rapsolja över snittytan.
Carina Wall
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 4 gemsallad
  • 0,5 dl rapsolja
  • 200 g kronärtskockor - inlagda
  • 50 g parmesan

Dressing, ca 3 1/2 dl

  • 50 g sesamfrön
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tahini (sesampasta)
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • 1 msk strösocker
  • 1,5 dl majonnäs
  • 2 dl turkisk yoghurt - (10 %)
  • 1 krm spiskummin - mald
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 25 g rädisgroddar
  • 1 msk sesamfrön
  • 2 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Rosta sesamfrön och skalad vitlök i en torr stekpanna. Mixa kryddorna i en mixer med tahinipasta, vinäger och vatten. Lägg blandningen i en bunke och tillsätt sockret. Blanda i majonnäs och yoghurt. Krydda med spiskummin, salt och peppar.

  2. Halvera salladshuvudena och pensla med olja. Halvera kronärtskockorna. Grovriv parmesanen.

  3. Grilla salladen på glödhet grill ca 2 min på varje sida. Ringla dressingen över salladen och toppa med kronärtskockor och parmesan. Garnera med groddar och strö över sesamfrön, flingsalt och peppar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!