4.54.54.54.54.5

Grillad gemsallad med kronärtskocka och sesamdressing kan ätas som ensamrätt eller som tillbehör till grillad fisk eller kyckling. Dela gemsalladen på längden och behåll roten. Pensla noga med rapsolja över snittytan.

För 4 personer:

Ingredienser

4 gemsallad
0,5 dl rapsolja
200 g kronärtskockor, inlagda
50 g parmesanost

Dressing, ca 3 1/2 dl:

50 g sesamfrön
2 vitlöksklyftor
2 msk tahinipasta
2 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
1 msk strösocker
1,5 dl majonnäs
2 dl turkisk yoghurt, (10 %)
1 krm spiskummin, mald
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

25 g rädisgroddar
1 msk sesamfrön
2 krm flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

25 minuter

Grillad gemsallad med kronärtskocka och sesamdressing – gör så här:

  1. Rosta sesamfrön och skalad vitlök i en torr stekpanna. Mixa kryddorna i en mixer med tahinipasta, vinäger och vatten. Lägg blandningen i en bunke och tillsätt sockret. Blanda i majonnäs och yoghurt. Krydda med spiskummin, salt och peppar.
  2. Halvera salladshuvudena och pensla med olja. Halvera kronärtskockorna. Grovriv parmesanen.
  3. Grilla salladen på glödhet grill ca 2 min på varje sida. Ringla dressingen över salladen och toppa med kronärtskockor och parmesan. Garnera med groddar och strö över sesamfrön, flingsalt och peppar.

pren