Grillad gemsallad med kronärtskocka och sesamdressing
Ingredienser
- 4 gemsallad
- 0,5 dl rapsolja
- 200 g kronärtskockor - inlagda
- 50 g parmesan
Dressing, ca 3 1/2 dl
- 50 g sesamfrön
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk tahini (sesampasta)
- 2 msk vitvinsvinäger
- 3 msk vatten
- 1 msk strösocker
- 1,5 dl majonnäs
- 2 dl turkisk yoghurt - (10 %)
- 1 krm spiskummin - mald
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
Garnering
- 25 g rädisgroddar
- 1 msk sesamfrön
- 2 krm flingsalt
- 1 krm svartpeppar - nymald
Gör så här
-
Rosta sesamfrön och skalad vitlök i en torr stekpanna. Mixa kryddorna i en mixer med tahinipasta, vinäger och vatten. Lägg blandningen i en bunke och tillsätt sockret. Blanda i majonnäs och yoghurt. Krydda med spiskummin, salt och peppar.
-
Halvera salladshuvudena och pensla med olja. Halvera kronärtskockorna. Grovriv parmesanen.
-
Grilla salladen på glödhet grill ca 2 min på varje sida. Ringla dressingen över salladen och toppa med kronärtskockor och parmesan. Garnera med groddar och strö över sesamfrön, flingsalt och peppar.