44444

Grillad flankstek med choronsmör och zucchinigratäng är festlig fredagsmat. Choronsås är en bearnaisesås smaksatt med tomatpuré. Här serveras köttet med ett fluffigt smör med samma smak som choronsås.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g flankstek
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1 tsk chiliflakes
2 krm svartpeppar, nymald

Choronsmör:

1 schalottenlök
1 msk smör, + 100 g
2 msk tomatpuré
1 msk rödvinsvinäger
1 msk dragon
0,5 tsk salt
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar, nymald 

Gratäng:

2 zucchini, (à 300 g)
2 bifftomater
2 vitlöksklyftor
1 kruka timjan
1 dl svarta oliver, gärna italienska Taggiasca
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 skivor vitt bröd, t ex lantbröd
3 msk olivolja

30 minuter + tid i ugn

Grillad flankstek med choronsmör och zucchinigratäng – gör så här:

  1. Gratäng: Sätt ugnen på 225°. Ansa och skär zucchinin i ca 1- cm tjocka skivor. Skär tomaterna i skivor. Skala och skiva vitlöken. Hacka timjanen, spara lite till garnering.
  2. Lägg vitlöken i botten på en ugnssäker form. Varva zucchini, tomater, timjan, oliver, salt och peppar ovanpå. Smula över brödet i grova bitar och ringla över olja. Gratinera mitt i ugnen ca 40 min, täck formen med bakplåtspapper om den ser ut att få för mycket färg.
  3. Smör: Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk smör ca 2 min. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare ca 1 minut. Häll på vinäger och tillsätt dragon. Krydda med salt, socker och peppar. Låt svalna.
  4. Vispa 100 g smör riktigt luftigt med elvisp. Tillsätt lök- och tomatblandningen och vispa till ett luftigt smör. Förvara smöret i rumstemperatur fram till servering.
  5. Gnid in köttet med olja och krydda det med salt och peppar. Grilla köttet på utegrill eller i grillpanna ca 5 min på varje sida. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs i skivor.
  6. Servera köttet med choronsmör och gratäng och garnera med den sparade timjanen.