4.54.54.54.54.5

Grillad flankstek med Café de Paris-sås är festlig fredagsmat. Köttet ska skäras tvärs emot fibrerna och ska vara rött eller rosa. Blir det genomstekt blir det torrt och hårt.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g flankstek
1 + 1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 romansalladshuvud
2 bananschalottenlökar
800 g potatis
2 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
4 snackpaprikor, små, eller 1 vanlig paprika

Café de Paris-sås:

100 g smör
0,5 dl rapsolja
1 ägg, litet
0,5 dl körvel, eller persilja, hackad
2 sardellfiléer
2 tsk rödvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk herbes de Provence
1 krm curry
1 krm paprikapulver, gärna starkt

30 minuter + tid i ugn

Grillad flankstek med Café de Paris-sås – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°, gärna varmluft. Torka av köttet och krydda med 1 tsk salt och peppar. Skär romansalladen i fyra delar. Skölj salladen och låt den rinna av, torka med handduk. Skala och halvera löken.
  2. Skrubba potatisen och skär den i klyftor. Blanda dem med olja och oskalade vitlöksklyftor på en plåt med bakplåtspapper. Ugnsbaka potatisen mitt i ugnen ca 25 min.
  3. Sås: Smält smöret och blanda med oljan. Låt svalna. Knäck ägget i en mixerbägare. Tillsätt övriga ingredienser. Häll ner smöret och sätt ner mixerstaven i botten på kannan. Mixa först 5 sekunder i botten och dra sakta upp mixerstaven så att det bildas en kräm, mixa inte för länge.
  4. Grilla köttet 5–10 min på varje sida, längre om det är en tjockare del, till 55–58° innertemperatur. Låt köttet vila ca 10 min.
  5. Grilla lök och paprika ca 5 min. Grilla salladen 1 minut. Skär köttet i skivor, mot fibrerna. Servera med potatis, sås och grönsaker.