00000

Grillad entrecôte med färskpotatisspett och salsa verde. Entrecôte som ska grillas ska ha en tydlig fettbit i mitten. Ta fram köttet ur kylen i god tid så att det blir rumstempererat. Peppra gärna långt i förväg, men strö på salt strax före grillning.

För 4 personer

Ingredienser

Entrecote

4 skivor entrecôte, (à ca 150 g)
2 krm svartpeppar, nymald
1 tsk salt
600 g färskpotatis, nykokt
250 g pärltomater
1 msk rapsolja

Salsa verde

1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
4 sardeller
2 tsk rödvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 dl persilja
2 dl basilika
3 msk olivolja
2 msk kapris
1 krm svartpeppar, nymald

Grillad entrecôte med salsa verde – gör så här:

 

  1. Peppra köttskivorna och låt dem bli rumsvarma. Lägg träspetten i blöt i vatten. Tänd grillen och låt den brinna ut till en jämn och het glöd.
  2. Salsa verde: Skala och finhacka vitlök och schalottenlök, finhacka sardellerna. Lägg det i en mortel och mosa ihop med vinäger och senap.
  3. Finhacka persilja och basilika. Blanda ner. Mosa lite med mortelstöten. För den som vill ha en slätare sås går det bra att mixa såsen med mixerstav.
  4. Tillsätt oljan lite i taget och blanda ner kapris. Smaka av med peppar. Förvara salsan svalt.
  5. Trä upp potatis och tomater på 8 spett. Pensla spetten med olja och grilla dem ca 1 minut på varje sida, tills de är varma och har fått fin färg.
  6. Pensla grillgallret med olja. Salta köttskivorna. Grilla dem på hög värme ca 1 minut på varje sida. Grilla högre upp från värmen och något längre tid för en genomstekt köttbit. Servera genast med tillbehören.