Grillad entrecôte med råfriterad potatis och chipotlesås

Chipotlesåsen blev provkökets favorit! Och potatisen är så god att den är som en helt egen rätt.

40 min

Grillad entrecôte med råfriterad potatis och chipotlesås

 

1. Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, tomatpuré, dragon och chipotle i 50 g smör i en kastrull. Häll över vatten och fond och sjud såsen utan lock ca 10 min.

2. Skär 100 g smör i små tärningar och mixa ner dem i såsen med mixerstav. Krydda med salt.

3. Potatis: Skala och skär potatisen i mindre bitar. Skölj dem i kallt vatten. Låt potatisen rinna av och torka den på en kökshandduk.

4. Hetta upp 1 1/2 liter olja, i en fritös eller stor gryta, till 170 grader. Lägg försiktigt potatisbitarna i oljan och fritera i omgångar 7–10 min, tills potatisen fått gyllene färg. Frityroljan kan silas när den kallnat, förvaras i kyl och  sedan användas till fritering flera gånger.

5. Skala och finhacka vitlöken. Hacka koriandern. Fräs vitlök, koriander och citronskal i 2 msk olja hastigt i en stekpanna. Pressa över citronsaften. Ta upp potatisen ur fritösen och häll över citronblandningen. Salta och peppra.

6. Pensla köttet med olja och krydda med salt och peppar. Grilla köttet 2–3 min på varje sida. Låt vila ca 5 min före servering. Servera köttet med potatis, sås och grillade tomater och lök.

Förbered: Potatisen kan skalas och skäras i bitar och sedan läggas i kallt vatten. Chipotlesmörsåsen kan förberedas fram till att sista smöret ska blandas i. Värm försiktigt såsen och mixa sedan i smöret.

Recept från