40 minuter
Grillad entrecôte med råfriterad potatis och chipotlesås – gör så här:
- Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, tomatpuré, dragon och chipotle i 50 g smör i en kastrull. Häll över vatten och fond och sjud såsen utan lock ca 10 min.
- Skär 100 g smör i små tärningar och mixa ner dem i såsen med mixerstav. Krydda med salt.
- Potatis: Skala och skär potatisen i mindre bitar. Skölj dem i kallt vatten. Låt potatisen rinna av och torka den på en kökshandduk.
- Hetta upp 1 1/2 liter olja, i en fritös eller stor gryta, till 170 grader. Lägg försiktigt potatisbitarna i oljan och fritera i omgångar 7–10 min, tills potatisen fått gyllene färg. Frityroljan kan silas när den kallnat, förvaras i kyl och sedan användas till fritering flera gånger.
- Skala och finhacka vitlöken. Hacka koriandern. Fräs vitlök, koriander och citronskal i 2 msk olja hastigt i en stekpanna. Pressa över citronsaften. Ta upp potatisen ur fritösen och häll över citronblandningen. Salta och peppra.
- Pensla köttet med olja och krydda med salt och peppar. Grilla köttet 2–3 min på varje sida. Låt vila ca 5 min före servering. Servera köttet med potatis, sås och grillade tomater och lök.
Förbered: Potatisen kan skalas och skäras i bitar och sedan läggas i kallt vatten. Chipotlesmörsåsen kan förberedas fram till att sista smöret ska blandas i. Värm försiktigt såsen och mixa sedan i smöret.