00000

När det kommer många gäster är det bra att försteka fläskfilén i ugnen innan den grillas. Den kan göras redan dagen före servering.

För 25 personer

Ingredienser

3 kilo fläskfilé
1 dl chiliblandning,
1,5 msk flingsalt

Potatis:

3 kilo färskpotatis
0,5 dl olivolja
1 msk flingsalt

Tillbehör:

melon- och hallonsallad, se recept

Grillad chilikryddad fläskfilé – gör så här:

  1. Putsa filéerna fria från hinnor och senor. Skär ett snitt i mitten på varje filé, längs med men inte helt igenom. Platta till filéerna. Dela varje filé i långa strimlor, 4-5 av varje filé. Dela de långa bitarna på hälften.
  2. Häll ut chiliblandningen på en stor tallrik och vänd filébitarna i blandningen, skaka av så att det inte blir för mycket på varje bit.
  3. Lägg bitarna vart efter i långpannor. Strö över flingsalt och förstek i 150° i ca 15 min. Låt kallna och förvara i kylen till det är dags att grilla.
  4. Potatis: Sätt ugnen på 225°. Skrubba potatisen och skär den i halvor. Lägg potatisen i två långpannor klädda med bakplåtspapper. Ringla över olja och strö på flingsalt. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.
  5. Ta fram köttet 1 timme före grillning. Hetta upp grillen och grilla köttet så att det får fin färg.