55555

Grillad bläckfisk och king prawns med vitlöksolja och paprika-aioli är lyxigt och gott. Skaldjur ska grillas hastigt eftersom de annars lätt blir sega. Använd gärna en grillkorg så är det lättare att vända skaldjuren.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g bläckfiskar, rensade små
500 g king prawns, ASC-märkta
2 vitlöksklyftor
1 kruka bladpersilja
3 msk olivolja
1 citron

Rostad paprika-aioli:

1 burk paprika, grillad (200 g), Zeta
1 vitlöksklyfta
100 g mandelspån
1 msk rödvinsvinäger
1 äggula
1 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

1 surdegsbaguette
1 citron
flingsalt, gärna svart flingsalt

30 minuter + tid på grillen

Grillad bläckfisk och king prawns med vitlöksolja och paprika-aioli – gör så här:

  1. Paprika-aioli: Häll hela innehållet från paprikaburken i en mixerskål. Skala och lägg i vitlöken. Tillsätt mandelspån och vinäger och mixa slätt med mixerstav. Lägg äggulan i en skål och vispa i raps- och olivolja, lite i taget, till en fast majonnäs. Vispa i paprikakrämen och krydda med salt och peppar.
  2. Skala och finhacka vitlöken. Repa och finhacka persiljan. Blanda skaldjuren med vitlök och olja, grilla över direkt glöd 1–2 min på varje sida. Halvera citronen och grilla snittytorna tills de blir svarta, ca 4 min. Lägg skaldjur och citroner på fat. Strö över persilja och flingsalt.
  3. Servera med aioli och bröd.