Grillad bläckfisk och king prawns med vitlöksolja och paprika-aioli

Grillad bläckfisk och king prawns med vitlöksolja och paprika-aioli är lyxigt och gott. Skaldjur ska grillas hastigt eftersom de annars lätt blir sega. Använd gärna en grillkorg så är det lättare att vända skaldjuren.
Petra Lindstrand
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 g bläckfiskar - rensade små
  • 500 g king prawns - ASC-märkta
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka bladpersilja
  • 3 msk olivolja
  • 1 citron

Rostad paprika-aioli

  • 1 burk paprika - grillad (200 g), Zeta
  • 1 vitlöksklyfta
  • 100 g mandelspån
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 äggula
  • 1 dl rapsolja
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • 1 surdegsbaguette
  • 1 citron
  • flingsalt - gärna svart flingsalt

Gör så här

  1. Paprika-aioli: Häll hela innehållet från paprikaburken i en mixerskål. Skala och lägg i vitlöken. Tillsätt mandelspån och vinäger och mixa slätt med mixerstav. Lägg äggulan i en skål och vispa i raps- och olivolja, lite i taget, till en fast majonnäs. Vispa i paprikakrämen och krydda med salt och peppar.

  2. Skala och finhacka vitlöken. Repa och finhacka persiljan. Blanda skaldjuren med vitlök och olja, grilla över direkt glöd 1–2 min på varje sida. Halvera citronen och grilla snittytorna tills de blir svarta, ca 4 min. Lägg skaldjur och citroner på fat. Strö över persilja och flingsalt.

  3. Servera med aioli och bröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!