00000

Har du möjlighet att beställa kött i en riktigt bra manuell köttdisk är det väl värt besväret och pengarna. Beställ entrecôte eller biff med insprängt fett – det smälter ut när det grillas och gör köttet saftigt och gott.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 entrecôte, tjock skiva välhängd
0,5 tsk salt
1 msk olivolja
10 salladslökar

Dressing

0,5 msk rödvinsvinäger
1 msk mangobalsamvinäger, eller annan fruktvinäger
0,5 msk soja, japansk
0,5 tsk kalvfond, konc
2 msk vatten
4 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, liten, skalad och pressad

Sallad

1 romansalladshuvud
300 g körsbärstomater, i flera färger
2 dragonkvistar, färska
0,5 rödlök, liten
2 avokador, mogna
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

Grillad biff på salladsbädd – gör så här:

  1. Dressing: Lägg alla ingredienser i en skål med höga kanter och kör såsen fluffig med mixer-
    stav. Låt dressingen stå kallt till servering.
  2. Pensla lite olja på det rumstempererade köttet. Salta. Grilla köttet runt om, använd gärna en termometer. Vid 55° är köttet färdigt, det tar ca 20–25 min. Låt köttet vila ca 10 min.
  3. Ansa salladslöken och grilla runt om ca 3 min.
  4. Skölj, torka och strimla salladen. Skär tomaterna i bitar. Repa dragonkvisten. Skala och skiva rödlöken tunt. Dela, skala, kärna ur avokadon och skär den i mindre bitar strax före servering.
  5. Blanda och lägg upp salladen och salladslöken på 4 tallrikar. Skiva köttet tunt och lägg ovanpå. Ringla över dressingen och strö över flingsalt och lite nymald svartpeppar.