Grillad biff med svamp, tryffelmajonnäs och friterad lök

Grillad, tunt skivad biff med svamp, tryffelmajonnäs och friterad lök är lyxigt och gott. Den färska tryffeln kan ersättas med tryffelolja. Byt i så fall bort en del rapsolja mot tryffelolja. Exakt mängd är svår att säga eftersom olika tryffeloljor smakar olika mycket.
Mattias Larsson
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1,2 kg ryggbiff - putsad
  • 2 tsk salt - + 1 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk rapsolja
  • 400 g svamp - t ex champinjoner
  • 2 msk smör
  • 10 g tryffel - färsk
  • 1 tsk flingsalt

Tryffelmajonnäs

  • 2 äggulor
  • 2 tsk vinäger - gärna äppelcidervinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 msk vatten
  • 5 g tryffel - färsk

Friterad lök

  • 1 gul lök - liten
  • 1 ägg
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 dl panko - eller ströbröd
  • 5 dl rapsolja
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125° eller tänd en grill. Krydda köttet med 2 tsk salt och peppar. Pensla runtom med olja. Stek eller grilla biffen på högsta temperatur ca 5 min tills det fått en fin brynt yta. Tillaga i ugnen eller grilla indirekt ca 40 min till 52° innertemperatur. Låt köttet vila ca 15 min.

  2. Tryffelmajonnäs: Lägg äggulor, vinäger, senap och salt i en matberedare. Starta matberedaren och tillsätt oljan sakta i en tunn stråle tills du har en tjock och fin majonnäs. Tillsätt vattnet. Riv och blanda ner den färska tryffeln.

  3. Ansa svampen. Stek den i smör tills den fått fin färg. Krydda med 1 tsk salt.

  4. Friterad lök: Skala och skär löken i 2-3 mm tunna skivor. Plocka isär löken till ringar. Vispa upp ägget i en bunke och lägg mjöl och ströbröd på var sin assiett. Panera lökringarna först i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbrödet. Värm oljan till 180° strax före servering. Fritera ringarna ca 3 min tills de fått fin färg. Ta upp löken och lägg ringarna på en tallrik med dubbelvikt hushållspapper så att de får rinna av. Krydda med salt.

  5. Skär biffen i tunna skivor och lägg på ett fat. Toppa med svamp, den friterade löken och tryffelmajonnäs. Avsluta med att riva över tryffel och strö på flingsalt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!