3.63.63.63.63.6

Grillad aubergine och paprika med labneh, granatäpplen och valnötter är en perfekt smårätt och även god på buffé. Labneh är inte alls svår att göra, det tar bara lite tid så börja redan dagen före du ska servera rätten.

För 6 personer:

Ingredienser

4 auberginer
3 paprikor, röda
1 vitlöksklyfta
2 msk citron, pressad
0,75 tsk salt
50 g valnötter
1 dl granatäpplekärnor
2 msk persilja

Labneh:

6 dl yoghurt, grekisk eller turkisk
0,25 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Granatäppelsirap:

2 granatäpplen
0,5 dl strösocker
1 msk citron, pressad

Tillbehör:

pitabröd

40 minuter + 8 timmar för yoghurten att rinna av + tid i ugn

Grillad aubergine och paprika med labneh, granatäpplen och valnötter – gör så här:

  1. Labneh: Häll yoghurten i en ostduk, dubbla sildukar eller ett kaffefilter och låt rinna av i kylen ca 8 timmar. Krydda med salt och peppar.
  2. Granatäppelsirap: Halvera granatäpplena. Slå med baksidan av till exempel en träslev på skalet så att kärnorna faller ner i en bunke. Mosa kärnorna med baksidan av sleven. Pressa igenom en finmaskig sil. Mät till 2 dl saft. Det går även bra att pressa ur saften med en juicepress. Koka upp granatäppelsaft, socker och citronsaft och låt sjuda ca 30 min tills sirapen har reducerats till 1/3. Låt kallna.
  3. Sätt ugnen på 275° grill. Picka auberginerna med en gaffel.  Lägg aubergine och paprika på en plåt. Rosta aubergine och paprika högt upp i ugnen tills de är svarta runtom. Lägg paprikan i en plastpåse och låt vila ca 20 min. Låt auberginen svalna.
  4. Halvera och gröp ur innehållet i auberginerna. Låt rinna av i en sil. Grovhacka auberginen. Dra bort skalet från paprikan. Ta bort kärnorna och skär paprikan i strimlor. Skala och finhacka vitlöken. Blanda aubergine, paprika, vitlök och citron. Krydda med salt.
  5. Rosta valnötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Grovhacka nötterna.
  6. Bred ut labnehn på ett fat. Toppa med aubergine– och paprikaröra. Ringla över lite granatäppelsirap och strö över valnötter, granatäppelkärnor och persilja. Servera med pitabröd.Kökstipset! Om inte all sirap går åt kan du spara den för att ringla över en dessert eller som smaksättning i en cocktail.
Fler recept med: Buffémat, Smårätter, Vegetariskt