00000

Griljera julskinka enkelt och gott. Inga konstigheter, bara en ovanligt god senap som gör susen.

För 1 julskinka

Ingredienser

Griljerad julskinka

1 rimmad skinka (ca 3 kilo)
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
1 timjankvist

Griljering

1 dl dundersenap, se recept
1 äggula
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
1 dl färskrivet bröd

Dundersenap

1 msk bruna senapsfrön
1 dl söt stark senap
1 dl senap
1 dl dijonsenap
1 msk brödsirap
1-2 tsk sherryvinäger

ca 3 timmar+5 min+2 timmar att mogna

Griljerad julskinka med senap – gör så här:

  1. Spola skinkan under rinnande kallt vatten. Lägg den i en stor gryta och sätt i en köttermometer. Häll på kallt vatten så att det täcker skinkan. Koka upp och skumma väl.
  2. Sänk värmen och tillsätt kryddorna. Låt sjuda under lock tills termometern visar 72°, beräkna ca 3 timmar.
  3. Sätt ugnen på 225°. Ta upp skinkan och dra bort nätet. Skär bort svålen. Lägg skinkan i en ugnssäker form.
  4. Blanda senap och äggula. Krydda med salt
och peppar. Torka av skinkan och pensla med senapsblandning. Strö över brödet. Griljera mitt i ugnen tills skinkan fått fin färg. Låt skinkan kallna och skiva den före servering.

Dundersenap

Blanda samtliga ingredienser och låt stå ca 12 timmar i kylen för att mogna. Förvara i tätslutande burk.

Tips! Du kan också griljera julskinka med panko:

Fler recept med: Fläskkött, Jul, Övrigt