Gremolatamarinerad lammstek med grönsaker – gör så här:
- Gremolata: Skala vitlöksklyftorna. Mixa vitlök, mynta, persilja, citronskal, senap, salt, peppar och olja i en matberedare eller mixer. Lägg köttet i en skål. Bred på gremolatan runt om hela köttet. Marinera minst 2–3 timmar, gärna över natten, i kylskåpet.
- Skala och skär potatisen i ca 2 cm tjocka skivor. Skala och skär löken i klyftor. Skär zucchinin i bitar. Dela de hela stora tomaterna.
- Sätt ugnen på 200°. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs potatis och lök i olja ca 5 min. Tillsätt zucchini, tomater, vitlök och persilja och fräs ytterligare 5 min. Lägg grönsakerna i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra. Ringla över citronsaften.
- Lägg köttet med gremolatan ovanpå grönsakerna. Stick in köttermometern så att hela röret är täckt och spetsen kommer i den tjockaste delen av köttet. Sätt in långpannan mitt i ugnen och stek ca 30 min.
- Sänk värmen till 175°. Rör om grönsakerna och stek köttet till önskad innertemperatur: När termometern visar 62–65° är köttet lätt rosa inuti, vid 70° är det helt genomstekt. Beräkna 40–50 min.
- Ta upp steken och låt den stå 10–15 min. Då behåller den sin saftighet och blir lättare att skära.