4.74.74.74.74.7

Grekiska vegobollar med aubergine, tomatgryn och fetaost är god vardagsmat. Formbar vegofärs är lätt att använda och går utmärkt att forma och steka. Gör gärna burgare av färsen och lägg dem på grillen om vädret tillåter.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g vegofärs, formbar, tinad, t ex Anamma
2 auberginer, små
150 g fetaost
1,5 tsk örtkrydda, valfri , t ex oregano, timjan, rosmarin
1,5 tsk salt
1 gul lök
2 msk tomatpuré
2,5 dl gryn, valfritt, t ex bulgur
1 grönsaksbuljongtärning
600 g tomater, olika färger och storlekar
olivolja, salt, nymald svartpeppar

Tillbehör:

2 dl yoghurt, grekisk eller turkisk

30 minuter

Grekiska vegobollar med aubergine, tomatgryn och feta – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Tärna auberginen. Blanda den med 1/2 msk olja och 2 krm salt på en plåt. Tillaga mitt i ugnen ca 5 min.
  2. Ta undan 50 g ost, spara till senare. Smula resterande 100 g och blanda med färs, örtkrydda, 3/4 tsk salt och 1 krm peppar. Forma färsen till bollar. Bryn dem runtom 1/2 msk olja i en stekpanna. Lägg bollarna på plåten bredvid auberginen. Tillaga ytterligare 8-10 min.
  3. Skala och finhacka löken. Stek den i 1/2 msk olja i en kastrull ca 2 min. Rör i tomatpurén. Tillsätt gryn, vatten enligt anvisning och smulad buljongtärning. Tillaga enligt anvisning på förpackningen.
  4. Skär tomaterna i bitar. Vänd ihop bulgur, tomater och aubergine.
  5. Servera grynsalladen med färsbollar och yoghurt. Riv resterande fetaost över.