Grekisk tårta

Fetaost, oliver och gurka, mer grekiskt kan det knappast bli. Den söta rödlöksmarmeladen smakar ljuvligt gott till den något salta fetaosten.

1. Börja med att göra rödlöksmarmeladen, gärna en dag i för väg.
Skala och skär löken i tunna strimlor. Fräs löken på svag värme i en kastrull med olivolja ca 5 minuter, så att den blir glansig utan att ta färg.
2. Rör i vinäger och grenadin. Koka in den några minuter.
Smaka av med honung, salt och vitpeppar och koka ytterligare några minuter. Det är viktigt att det blir en fin balans mellan syra och sötma. Låt kallna.
3. Dela gurkan på längden och kärna ur den. Skär den i tunna strimlor. Strö över salt och lägg den på en kökshandduk ca 20 minuter. Vrid ur vattnet.
4. Strimla tomaterna och finhacka oliverna. Riv fetaosten på ett rivjärn. Låt keson rinna av i ett durkslag. Blanda crème fraiche och keso i en skål. Tillsätt gurka, tomater, oliver och ost.
Skala och finhacka vitlöken. Smaka av med vitlök, salt och peppar.
5. Lägg ut 3 skivor av brödet, skär bort långsidans kanter på de mittersta brödskivorna. Lägg en tallrik med diametern 22 cm på brödskivorna och skär runt den. Gör på samma sätt med de andra brödskivorna.
6. Lägg ut de tillskurna bottnarna i en form med diametern 24 cm och löstagbar kant. Lägg på 1/3 av fyllningen och varva bottnar och fyllning. Avsluta med fyllning. Täck med plastfolie och ställ kallt till nästa dag.
7. Ta bort formens kant och bred lite crème fraiche på tårtkanterna.
Sila bort vätskan från rödlöksmarmeladen och täck tårtans ovansida med marmeladen. Tryck fast ärtskott runt kanterna.

Recept från