Grekisk sallad med rosépeppar- och hampamarinerad fetaost

Recept på grekisk sallad med rosépeppar- och hampamarinerad fetaost. Hampafrön har lite nötig smak. Du hittar dem i hälsokosthyllan eller bland andra fröer och gryn.
Petra Lindstrand
Recept på grekisk sallad med rosépeppar- och hampamarinerad fetaost.
Recept på grekisk sallad med rosépeppar- och hampamarinerad fetaost. Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 500 g tomater - gärna olika färger och former
  • 1 gurka
  • 2 dl kalamataoliver
  • 2 rödlökar
  • 1 msk olivolja - + 1 msk
  • 1 msk rosépeppar
  • 2 pkt fetaost - (à 150 g)
  • 2 msk hampafrön
  • 0,5 kruka dill

Dressing

  • 1 burk cannellinibönor - (400 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Grovtärna tomaterna. Kärna ur och skiva gurkan. Lägg grönsakerna i en stor bunke och tillsätt oliverna. 

  2. Dressing: Häll av och skölj bönorna i kallt vatten. Lägg i en skål. Skala och riv eller pressa i vitlöken. Vispa ihop olja, vinäger, socker, salt och peppar.  

  3. Skala och skär löken i stora klyftor.  Hetta upp en grillpanna på högsta värme. Blanda löken med 1 msk olja och grilla till fin färg, ca 3 min. Vänd ihop dressingen med grönsakerna och lägg upp på fat.

  4. Mortla rosépepparn. Bryt feta-osten i bitar och lägg i en skål. Strö över rosépeppar och hampafrön och 1 msk olja. Blanda. 

  5. Fördela fetaosten över salladen. Garnera med dill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!