Grekisk sallad

00000

Louises grekiska sallad har en tydlig citronsmak. Du som vill ha en mer neutral sallad kan utesluta det rivna citronskalet och ta vanlig olivolja till dressingen.

För 4 person(er)

Ingredienser

2 romansallad
2 tomat
0,5 gurka
0,5 rödlök
150 g grekisk fetaost
10 svarta oliver

Dressing

2 msk citronolivolja
1 msk citronskal, rivet
1 dl bladpersilja
0,5 dl oreganoblad
2 msk citronsaft, pressad
1 msk vatten
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

1. Lossa bladen från salladshuvudena. Riv hälften av bladen i mindre bitar. När du river bladen blir kanterna mjukare och håller kvar dressingen, så det blir bättre än om du skär salladsbladen med kniv. Louise har två salladshuvuden men river bara det ena i bitar. Det andra får ha hela blad eftersom det blir snyggt när salladen serveras.
Skölj bladen noggrant, både de rivna och de hela, i kallt vatten och låt dem rinna av i ett durkslag. Om du har en så kallad salladsslunga hemma kan du köra salladen några varv i den. När den inre korgen snurras slungas vattnet ut.
2. Skär tomaterna i klyftor och gurkan i skivor. Om du vill kan du dela gurkskivorna på mitten.
3. Dela och skala löken och skär ena halvan i tunna strimlor. Den andra halvan lindas in i plast och sparas till ett annat tillfälle.
4. Tvätta citronen och riv bara det tunna gula på skalet på den fina sidan av rivjärnet, eller som Louise gör med en köksrasp.
5. Lägg persiljeblad och oregano i en skål. Blanda ner citronskal, olja, pressad citron, vatten, salt och peppar. Kör med en stavmixer till en slät konsistens.
6. Lägg upp hela och delade salladsblad på ett fat. Lägg på tomat, gurka och lök. Skär fetaosten i småbitar och strö över. Lägg på oliverna. Ringla dressingen över salladen och servera.