00000

Grekisk böngryta med sötpotatis kallas Fasolada på grekiska och äts under den grekiska faste-tiden. Här har morötter som brukar ingå bytts ut mot större och matiga bitar av sötpotatis.

För 4 personer:

Ingredienser

1 gul lök
2 selleristjälkar
0,5 dl tomatpuré
1-2 sötpotatisar, (400 g)
2 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
2 förpackningar bönor,  eller blandade bönor och linser (à 380 g)
2 grönsaksbuljongtärningar
150 g fetaost
0,5 dl örter, finhackade t ex persilja, timjan, basilika
olivolja, nymald svartpeppar

Tillbehör:

4 skivor surdegsbröd, (à 50 g)

20 minuter

Grekisk böngryta med sötpotatis – gör så här:

  1. Skala och skär löken i bitar. Ansa och skär sellerin i bitar. Fräs lök och selleri i 1 msk olja i en gryta. Tillsätt tomatpurén. Skala och skär sötpotatisen i bitar.
  2. Lägg sötpotatisen i grytan tillsammans med paprikapulver och oregano. Häll på 6 dl vatten. Koka under lock ca 15 min tills sötpotatisen är mjuk.
  3. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Blanda ner bönorna i grytan och tillsätt buljongtärningarna. Sjud grytan 3–4 min. Krydda med 1 krm peppar.
  4. Toppa grytan med smulad fetaost, persilja och ringla över 1 msk olja. Servera med rostat eller grillat bröd.