00000

Frys in laxen minst 5 dygn innan du gravar den. En kräm gjord på kesella, senap och dill serveras till.

För 12 st

Ingredienser

1 kg laxfilé färsk, utan skinn
0,5 dl salt
1 dl strösocker
1 tsk vitpeppar krossad
0,5 dl dill hackad, färsk
12 träspett

Senapskräm

2 msk svensk senap
3 dl kesella
1 tsk strösocker
0,5 dl dill finhackad, färsk
1 krm salt
1 krm peppar nymald

Gravlaxspett med senapskräm – gör så här:

  1. Lax: Dra bort benen på laxen med en pincett. Skär laxen i 1/2 cm tjocka skivor. Blanda salt, socker, peppar och dill och strö över laxen. Snabbgrava laxen i rumstemperatur ca 30 min. Skölj hastigt av laxen och torka av den ordentligt. Trä upp laxskivorna på spett.
  2. Senapskräm: Rör samman senap, kesella, socker och dill till en ganska fast och krämig sås. Smaka av med salt och peppar. Servera såsen till spetten.
  3. Servering: Fördela såsen i små glas och stick ner spetten.