00000

Gravad sotad röding med gurka, kavringsmulor och timjancrème är ett arbetat drinktilltugg. Rödingen kan göras dagen före servering.

För 6 personer:

Ingredienser

300 g rödingfilé
3 msk strösocker
3 msk salt
0,5 gurka
0,5 dl ättiksprit, (12 %)
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
2 skivor kavring
2 msk smör
2 msk majonnäs
3 msk gräddfil
1 kruka timjan
0,5 krm svartpeppar, nymald

30 minuter + 2 timmar gravning

Gravad sotad röding med gurka, kavringsmulor och timjancrème – gör så här:

  1. 1. Dra bort eventuella ben från rödingen. Blanda socker och salt och vänd rödingfilén där i. Låt stå i kylen ca 2 timmar och grava.
  2. Blanda ättika, socker och vatten. Hyvla gurkan på längden och lägg den i lagen ca 20 min.
  3. Riv eller hyvla kavringen. Stek den krispig i smör.
  4. Blanda majonnäs och gräddfil. Hacka hälften av timjanen, spara knopparna till garnering, och blanda med crèmen. Krydda med peppar.
  5. Skölj rödingen snabbt i kallt vatten. Torka av med hushållspapper. Skär portionsbitar. Sota rödingbitarna med en brännare. Rulla in den i den picklade gurkan. Spritsa på timjancrème och avsluta med kavringsmulor och timjanknoppar.
Fler recept med: Fisk, Röding, Smårätter